latinica  ћирилица
14/02/2017 |  16:44 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Струјни удар на рачунима за електричну енергију (ВИДЕО)

Струјни удар на рачунима за електричну енергију! Јануарски извјештаји о потрошњи шокирали су потрошаче бањалучке Електрокрајине, па се многи питају како је могуће да износ на рачуну за електричну енергију буде удуплан за само мјесец дана.
Рачуни за струју - Фото: РТРС
Рачуни за струјуФото: РТРС

Да ли је ријеч само о спорадичној грешци или се пословање снабдјевача покушава уљепшати преко леђа корисника?

Први мјесец у години бројни потрошачи у Српској добро ће памтити, јер је честитка на рачунима за електричну енергију шокирала многе. Готово свакодневно у редакцију РТРС-а стижу жалбе на превисоке износе на рачунима за електричну енергију. Издвојили смо жалбу госпође која је жељела да остане анонимна: "Моји рачуни из претходне године никад, чак ни у зимском периоду нису достигли више од 180 КМ. Рачун за децембар је исто био велик 436,22 КМ, звала сам одјел за рекламацију".

А одговор из одјељења никад није стигао. Умјесто њега, само два дана након истека рока за плаћање рачуна - опомена пред искључење.

- Нисам платила до краја мјесеца, надајући се да ће ми одговорити, да би мени 27.1. послали опомену пред искључење. Напомињем да је само један рачун био у питању - наводи госпођа.

Већи шок од опомене и превисоког децембарског рачуна стигао је са оним јануарским.

- Рачун за јануар је још већи и износи 579,17 КМ. Мислим да су рачуни стварно "надувани". Сваки мјесец сам их уредно плаћала, ово је сада превазишло сва моја очекивања - додаје она.

Да на рачунима нешто не штима чули су и у удружењима потрошача. Читавој конфузији са рачунима за електричну енергију, тврде, допринијело је и повећање накнаде за обновљиве изворе енергије, зато позивају кориснике, контрола потрошње је најбољи начин превенције.

- Оно што ми савјетујемо потрошаче је да од 1. до 1. пописују своја бројила, једино тако ће упратити одступања - каже Зоран Петош из Удружења грађана "Дон".

Док потрошачи редом тврде да нису мијењали навике и да су нереално високи рачуни начин којим снабдјевач покушава уљепшати финални финансијски извјештај преко леђа корисника, у Електрокрајини одбацују такве оптужбе. Кажу, ријеч је о спорадичним случајевима, никако о намјерном пропусту.

- То су потпуно нетачне, злонамјерне и тенденциозне тврдње. Електрокрајина је пословала позитивно, пословаће позитивно и у 2016. години, а очекујемо још боље резултате у 2017. години - истиче Предраг Клинцов, портпарол Електрокрајине Бањалука.

Наводе потрошача у Електрокрајини демантују јер, кажу, број жалби није већи него раније и мјери се у промилима. Ипак, у току је интерна контрола стања на терену, али тврде, не због жалби грађана него због воље управног одбора.

- Ради се о редовној и периодичној процедури када Управа предузећа нађе за сходно да је потребно извршити редовну контролу рада и начина поступања радника на терену - наводи Клинцов.

Уз то, у Електрокрајини напомињу - зими је потрошња већа, па су и рачуни већи. Ипак, сви који сумњају у исправност рачуна могу им се јавити. А баш сутра незадовољни грађани могу разговарати и са Управним одбором од 8 до 12 часова, јер ће управо они, због како тврде, кривих навода, разматрати жалбе потрошача.