latinica  ћирилица
14/02/2017 |  16:43 | Аутор: РТРС

Суђење Мандићу: Рочиште одгођено за 22. фебруар

Суђење предсједнику Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милану Мандићу и новинарима Телевизије "Елта", оптуженим пред Судом БиХ за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости, које је било заказано за сутра, одгођено је због болести једног од учесника у процесу.
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

Бранилац новинара Телевизије "Елта" Владо Адамовић рекао је Срни да би наредно рочиште требало бити одржано у сриједу, 22. фебруара.

Тада ће, према најави, тим вјештака Института "Зенит" из Бањалуке на позив Тужилаштва БиХ поново изнијети свој налаз и мишљење након психолошког и психијатријског вјештачења стања оптуженог Мандића.

Овај тим је свој налаз и мишљење изнио на прошлом рочишту, 8. фебруара, када су се одазвали на позив Мандићевог браниоца, адвоката Драгише Јокића.

Тужилац Изет Одобашић тада је рекао да не може испитати вјештаке јер није имао довољно времена да се припреми за њихово испитивање.

Кривичну пријаву против Мандића и Телевизије "Елта" поднијели су представници бошњачких удружења из Сребренице.

Пријава је поднесена због Мандићеве изјаве од 19. фебруара 2014. године када је у вези са јавним иступима Мунире Субашић и Хатиџе Мехмедовић, које представљају Удружење "Мајке Сребренице", између осталог, рекао да ће "њихове говоре стићи Божија правда".

"Божија правда у Сребреницу је стигла. О томе јавно говорим. Жесток ратни злочин почињен је 1992. и 1993. године у Сребреници, Скеланима, Поточарима, Кравици и Братунцу, а Божија правда је стигла 1995. године", изјавио је тада Мандић.

Извор: СРНА