latinica  ћирилица
14/02/2017 |  16:15 | Аутор: РТРС

Вулин: Тужба Тиране против Београда значила би акт непријатељства

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин изјавио је да би се односи Србије и Албаније значајно погоршали, ако би умјесто Приштине, која није чланица УН, Тирана тужила Србију за геноцид.
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Александар Вулин (фото: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Вулин је рекао да није сигуран да ли је то правно могуће, али сматра да је то суштински политичка ствар.

"То свакако не би био акт некога ко Србији жели добро. То би био акт непријатељства", поручио је Вулин и додао да би, ако се то деси, волио да међународна заједница гласно каже шта је то и на који начин квари односе на Балкану.

Према његовим ријечима, међународна заједница је веома често бјежала од својих обавеза када је ријеч о истраживању ратних злочина на простору Космета.

"Резолуцијом 1244 међународна заједница преузела је обавезу да утврди ко је чинио злочин и да злочинци буду кажњени. Као што знате за злочин над Србима нико није кажњен и као да нема никога ко их је починио", навео је Вулин.

Он је констатовао да је Рамуш Харадинај на слободи, не зато што је невин, већ што су сви свједоци у његовом суђењу побијени.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи поручивао је у више наврата да самопроглашено Косово неће одустати подношења тужбе за геноцид против Београда, а однедавно су се у медијима појавиле спекулације да би умјесто Приштине, која то не може сама учинити јер није чланица УН, тужбу могла покренути Тирана.

Извор: СРНА