latinica  ћирилица
14/02/2017 |  16:03 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Завршен састанак о Степинцу, сљедећи у марту у Хрватској (ВИДЕО)

Трећи састанак Мјешовите католичко-православне комисије о улози кардинала Алојзија Степинца у НДХ, одржан је јуче и данас у Новом Саду.
Чланови Мјешовите комисије СПЦ и Хрватске бискупске конференције - Фото: ТАНЈУГ
Чланови Мјешовите комисије СПЦ и Хрватске бискупске конференцијеФото: ТАНЈУГ

Комисија која је формирана на иницијативу Папе Фрање и која би требало да донесе став да ли Степинац може бити проглашен за свеца, данас је разматрала доказе српских чланова о насилном покрштавању Срба у НДХ у којем је учестововао Степинац. Расправа се одржавала иза затворених врата, а није прошла ни без инцидената.

Аргументи једних су да је Степинац говорио да је Јасеновац срамотна хрватска љага, док други наводе његове хвалоспјеве према НДХ, истичући да су једини његов допринос умањењу страдања писма која је писао Павелићу да се хумано поступа са затвореницима који су покрштени.

Да ли су ставови имало приближени није познато, јер су чланови Комисије одлучили да не дају изјаве док Комисија не заврши рад. А шта мисле о Степинцу, грађани су јасно исписали на зиду Владичанског двора.

Графит "Павелић и Степинац су `милосрдни анђели` нацистичко-усташко-геноцидних злотвора, кажи НЕ фашизму, тројном ЕУ-ММФ-НАТО пакту и квислинзима!" исписан је на зиду Владичанског двора, али је одмах обрисан. Да ли ће мишљење грађана бити уважено, знаће се тек крајем године након што Мјешовита комисија одржи још два предвиђена састанка.

У Центру за истраживање религије кажу да је трећи састанак најтежи, јер се расправљало о улози Степинца у НДХ и о томе да ли је или није ратни злочинац.

- СПЦ ће, према нашим сазнањима, представити необориве доказе да се геноцид у НДХ одвијао под потпуним сазнањем кардинала Степинца. С друге стране, евидентно је да је он спашавао неке покатоличене Србе - истиче др Никола Кнежевић.

На четвртом и петом састанку Комисија ће одлучивати да ли Степинац испуњава услове да буде проглашен за свеца. Услов који Ватикан тражи - да има два доказана чуда - Степинац нема, али може бити канонизован као мученик.

- Мислим да ће се обје стране на крају сагласити око једне неспорне чињенице да је процес био монтиран. Опет, да ли је неко био мученик или не - то зависи од његовог живота - додаје Кнежевић.

Комисија има дијаметрално супротне ставове и тешко ће доћи до договора, сматрају стручњаци, али је добра ствар што ће изнесене доказе имати на увид Папа Фрањо, који ће на крају донијети одлуку. Наредни састанци комисије су у Славонској Пожеги и Подгорици.