latinica  ћирилица
14/02/2017 |  15:54 ⇒ 15:56 | Аутор: РТРС

Звиздић и Марковић: Енергетски сектор представља развојни потенцијал

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенили су данас да је енергетски сектор један од кључних развојних потенцијала двије земље, а да фокус сарадње треба ставити и на побољшање путних комуникација.
Денис Звиздић и Душко Марковић - Фото: СРНА
Денис Звиздић и Душко МарковићФото: СРНА

Звиздић је на заједничкој конференцији за новинаре у Подгорици истакао да БиХ и Црна Гора имају велике хидроенергетске потенцијале и да ће радити на дефинисању заједничких пројеката.

Он је навео да је данас разговарано и о реконструкцији дијелова пута Сарајево-Фоча-Шћепан Поље-Подгорица, као и о изградњи жељезничке пруге од Чапљине преко Требиња до Никшића, што ће европским партнерима представити као заједнички регионални пројекат.

Звиздић је нагласио да ће се, уколико ови пројекти буду реализовани, унаприједити и сарадња.

Према његовим ријечима, Црна Гора и БиХ имају добру сарадњу у путној инфраструктури, пољопривреди, прехрамбеној индустрији, металској индустрији, туризму.

Звиздић је указао на то да напредује економска сарадња између Црне Горе и БиХ, те напоменуо да је обим спољнотрговинске размјене већ сада између 450 и 500 милиона КМ.

Он је рекао да БиХ и Црна Гора немају отворених питања, а добру сарадњу додатно ће унаприједити сарадњом на европском путу.

Предсједавајући Савјета министара БиХ сматра да европски пут БиХ није питање нових трендова и инвестиција, већ питање мира, стабилности и безбједности на Балкану.

Црногорски премијер Душко Марковић најавио је да ће у наредном периоду посебну пажњу посветити енергетском сектору.

Ми ћемо брзо припремити уговор о управљању водама, који ће нам бити добра или кључна основа да тај ресурс искористимо", додао је Марковић.

Марковић и Звиздић данас су констатовали да је европска перспектива Црне Горе и БиХ кључна за њихову будућност, као и за квалитет живота њихових грађана.

"Црна Гора је на том путу далеко одмакла, а БиХ је створила услове да већ у овој години добије статус кандидата и почне преговоре о чланству. Црна Гора јој у том смислу жели свако добро и успјех", рекао је Марковић.

Током сусрета је оцијењено да су Балкану неопходни мир и стабилност, као кључни услов свеукупног развоја држава и региона у цјелини, али да се у посљедње вријеме могу чути и "другачији тонови" који могу угрозити тај "највећи капитал".

Звиздић је данас позвао црногорског премијера да посјети БиХ и предложио заједничку сједницу Савјета министара и Владе Црне Горе на којој би били потписани бројни меморандуми и споразуми о којима је данас разговарано.

Извор: СРНА