latinica  ћирилица
14/02/2017 |  15:51 | Аутор: РТРС

Говедарица: Предсједништво БиХ нема вољу да ријеши питање ревизије тужбе

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица сматра да Предсједништво БиХ не жели, односно нема вољу да макар покуша да ријеши питање ревизије тужбе БиХ против Србије.
Вукота Говедарица - Фото: РТРС
Вукота ГоведарицаФото: РТРС

"Да сам на мјесту /предсједавајућег Предсједништва БиХ/ Младена Иванића, сазвао бих ванредну сједницу Предсједништва БиХ, утврдио дневни ред и у том моменту бих видио да ли постоји сагласност да покушамо да ријешимо проблем", рекао је Говедарица данас новинарима у Бањалуци.

Говедарица је истакао да је по овом питању скоро "закована ситуација", што значи да највећа криза од потписивања Дејтонског споразума до данас "куца на врата" у БиХ.

"Не треба одустајати и треба покушати да се све ово предуприједи. Радује ме што смо данас добили информацију да је министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак званично обавијестио амбасадора БиХ у Холандији да БиХ не стоји иза те одлуке", каже Говедарица.

Он је рекао да лично мисли да би ванредна сједница Предсједништва БиХ била права институционална порука, па и ако до ње не би дошло, јер би имали став да БиХ званично нема став о том питању, а видјели бисмо ко то све опструише, на који начин и ко све призива кризу у БиХ.

На питање да ли би СДС изашао из заједничких институција БиХ у случају покретања ревизије тужбе БиХ против Србије, Говедарица је рекао да би Република Српска имала много више штете него користи од тога када би српски представници напустили институције БиХ.

Говедарица је рекао да ће СДС упутити деманти у вези са његовом изјавом коју су погрешно пренијели неки медији, а ријеч је о напуштању српских представника у заједничким институцијама БиХ уколико дође до подношења ревизије ове тужбе.

"Питање треба да гласи - како зауставити Бакира Изетбеговића и Сакиба Софтића у свему ономе што они покушавају да ураде у вези са ревизијом тужбе БиХ против Србије. То је у овом моменту централно питање којим желимо да се бавимо и да предуприједимо све могуће проблеме како бисмо то питање ријешили прије 26. фебруара", истакао је Говедарица.

Он је рекао да ће СДС по том питању донијети своју одлуку, закључујући да није разумно напуштати институције БиХ, јер су то и српске институције подједнако колико бошњачке и хрватске и да није добро изазивати додатну кризу у БиХ.

Извор: СРНА