latinica  ћирилица
14/02/2017 |  15:41 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Предати кључеви 21 стана представницима 11 локалних заједница у Српској (ВИДЕО)

Представницима 11 локалних заједница у Републици Српској данас су предати кључеви 21 стана, који ће бити коришћени за стамбено збрињавање особа у стању социјалне потребе. Одлуком Владе Српске, право на управљање над стамбеним јединицама са Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске пренесено је на локалне заједнице.
Стамбено збрињавање - Фото: РТРС
Стамбено збрињавањеФото: РТРС

Приједор је на управљање добио четири стамбене јединице, које ће бити дате на коришћење дјеци без родитељског старања.

За стамбено збрињавање социјално угрожених особа, град на располагању већ има 65 станова.

"Надамо се да ће у првој фази стан добити дјеца без старања која су изашла из система социјалне заштите и они су последњих година у порасту тражења стамбених јединица", истакла је Љиљана Бабић, в.д. начелника Одјељена за друштвене дјелатности града Приједор.

Општинама Шамац и Козарска Дубица додијељен је по један стан, који ће бити од великог значаја социјално угроженим особама, поручују представници ових локалних зајендица.

"Општина Дубица ће на основу својих критеријума преко центра за социјални рад додијелити најугроженијој породици стан. Ми изражавамо задовољство, јер ће на тај начин бити збринута једна породица", рекао је Раденко Рељић, начелник општине Козарска Дубица.

"Имамо категорије дјеце која излазе из домова којима треба смјештај, а немамо рјешена њихова питања или је у питању рјешавање смјештаја лица која су бескућници или породице особа које су претрпиле насиље", каже Вељко Милкић, директор Центра за социјални рад Шамац.

У ресорном министарству истичу да се стамбене јединице неће моћи откупити, нити користити у неке друге сврхе.

"Оно што је битно истаћи је да се кориштењем стамбених јединица не може прећи у власништво неког корисника или да општина може расподијелити на неки други начин, него цијело вријеме станови остају корисницима за ублажавање социјалних проблема", категорична је Бранка Сладојевић, помоћница министра здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Привремени смјештај корисника у упражњеним становима на коришћење, општине су дужне да изврше на приједлог надлежног Центра за социјални рад, а приоритет ће имати дјеца без родитељског старања која излазе из система социјалне заштите, жртве насиља у породици, самци, бескућници и старија лица без породичне бриге.