latinica  ћирилица
14/02/2017 |  14:34 ⇒ 14:47 | Аутор: РТРС

Полубрат Ким Џонг Уна убијен отровном иглом

Ким Џонг Нам, полубрат сјевернокорејског диктатора Ким Џонг Уна, убијен је отровном иглом у Малезији. Према писању јужнокорејских медија, убиство су извршили шпијуни из Сјеверне Кореје.

Како преносе агенције, Ким Џонг Нам је убијен у понедјељак ујутро у Куала Лумпуру. Позивајући се на владине изворе, други медији наводе да је Ким Џонг Нам преминуо након убода отровном иглом којом су га уболе двије жене на аеродрому.

Вјерује се да су извршиоци убиства сјевернокорејски агенти који су успјели побјећи полицији.

Ким Џонг Нам је требало да наслиједи Ким Џонг Ила, али се нашао у немилости након што је 2001. године ухапшен на аеродрому Нарита у Токију, јер је покушао ући у Јапан с лажним пасошем Доминиканске Републике. Он је тада рекао полицији да је с породицом желио посјетити Дизниленд.

Након што га је отац прогнао и све до његове смрти 2011. године, живио је у Макаау. Због страха да га полубрат види као пријетњу, Ким Џонг Нам се крио након очеве смрти.

Према јужнокорејској штампи, Ким Џонг Нам је раније радио за сјевернокорејско министарство спољних послова. Наводно је био задужен за рјешавање спорова са Јапаном.

Извор: Агенције