latinica  ћирилица
14/02/2017 |  12:39 | Аутор: РТРС

Забрањен промет дјечијих играчака и козметике

Републичка здравствена инспекција забранила је прошле године промет 39 пошиљки предмета опште употребе од 17.237 прегледаних приликом увоза, потврђено је данас Срни у Инспекторату Српске.
Инспекторат Републике Српске -
Инспекторат Републике Српске

Од укупног броја прегледаних пошиљки узето је 717 узорака за лабораторијско испитивање, након којег је забрањен промет за 39 пољшиљки.

Ријеч је о 27 пошиљки, односно 13.333 комада дјечијих играчака, чије је поријекло углавном из Кине. Њихов увоз је забрањен због недозвољеног садржаја фталата и лаког извлачење нити и косе.

Осим тога, забрањен је промет шест пошиљки, односно 2.502 комада материјала који долазе у контакт са храном, чије је поријекло из Кине. Промет ових пошиљки је забрањен због оштрих ивица и настанка корозивних промјена.

Забрањен је промет и три пошиљке, односно 6.480 комада козметичких производа из Македоније, Енглеске и Италије због микробиолошке неисправности и протеклог рока, као и три пошиљке средстава за одржавање чистоће поријеклом из Србије због протеклог рока, неодговарајућег хемијског састава и неадекватне декларације.

За лабораторијско испитивање узета су 162 узорка дјечијих играчака, 169 узорака козметичких производа, 163 узорка посуђа, прибора за јело и других материјала који долазе у контакт са храном, 85 узорака средстава за одржавање чистоће, 96 узорака средстава која долазе у непосредан додир са кожом и слузокожом, 30 узорака осталих предмета опште употребе и 12 узорака дувана, дуванских прерађевина и прибора за пушење.

Лабораторијским анализама испитују се бројни параметри здравствене исправности и квалитета који су специфични за појединачне врсте роба и који представљају потенцијални ризик, а све с циљем заштите здравља потрошача и животне средине.

Извор: Срна