latinica  ћирилица
14/02/2017 |  12:38 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

Почела контрола ваздушног простора изнад Бањалуке

Центар обласне контроле лета Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ у Бањалуци званично је почео са радом, а контролори летења почетком фебруара су први пут из Бањалуке упутили добродошлицу авиопосади у ваздушном простору БиХ, саопштено је из ове агенције.
Мостар - контрола лета - Фото: СРНА
Мостар - контрола летаФото: СРНА

"Пуштањем у рад Центра обласне контроле лета - Оперативне јединице АТЦУ 2 Бањалука цјелокупна инфраструктура и опрема на свим локацијама, предвиђена законом, стављена је у оперативну употребу, чиме се даје потпуни смисао и оправданост дугогодишњем улагању у Стратегију управљања ваздушним саобраћајем БиХ", наводе из БХАНСА.

БХАНСА је тиме испунила законом прописане обавезе које произилазе из Закона о Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ, односно услуге контроле вазушног саобраћаја /обласна, прилазна и аеродромска контрола/, услуге летног информисања, савјетодавне услуге у ваздушном саобраћају и услуге узбуњивања.

Испуњене су и обавезе за пружање услуге управљања токовима ваздушног саобраћаја којима се обезбјеђује максимална искориштеност капацитета за контролу ваздушног саобраћаја, те услуге управљања ваздушним простором, што подразумијева планску улогу с кључним циљем максимизирања употребљивости расположивог ваздушног простора, наводи се у саопштењу.

У наредном периоду преостало је да буде успостављена јединица за управљање ваздушним простором у чијем раду учествују и представници које именује Министарство одбране БиХ. На овој активности интензивно се ради у сарадњи са Министарством одбране, додаје се у саопштењу.

Након 13. новембра 2014. године и почетка рада Оперативне јединице АТЦУ 1 Сарајево, односно преузимања контроле ваздушног саобраћаја до нивоа лета ФЛ 325, односно 10.000 метара висине, почетак рада Оперативне јединице АТЦУ 2 у Бањалуци је још један важан корак ближе испуњавању главног стратешког циља - пружања услуга контроле ваздушног саобраћаја у цјелокупном ваздушном простору БиХ.

Из БХАНСА напомињу да ће то бити омогућено додатним школовањем контролора ваздушног саобраћаја и осталог стручног кадра, те примјеном најсавременијих технолошких рјешења у пружању услуга у ваздушној пловидби.

Извор: Срна