latinica  ћирилица
14/02/2017 |  11:51 | Аутор: РТРС

Пјонгјанг одбацио саопштење Савјета безбједности УН

Сјеверна Кореја је уз негодовање одбацила саопштење Савјета безбједности УН о лансирању ракете извршеном током викенда и објавила да су све извршене пробе "мјере самоодбране" ради заштите сопственог народа.
Сјевернокорејске заставе на пола копља - Фото: AFP
Сјевернокорејске заставе на пола копљаФото: AFP

Нови сјевернокорејски амбасадор у УН у Женеви Хан Тае Сонг истакао је да су разна пробна испаљивања која је извршио Пјонгјанг без изузетка самоодбрамбене мјере за заштиту националног суверенитета и безбједности народа од директне пријетење непријатељских снага.

"Моја делегација снажно одбацује посљедње саопштење Савјета безбједности и све резолуције УН против моје земље", рекао је Сонг.

Савјет безбједности УН осудио је синоћ лансирање ракете које је током викенда извршила Сјеверна Кореја и затражио од чланица да "удвоструче напоре" за јачање санкција против Пјонгјанга.

"Чланице Савјета безбједности УН осуђуји активности Сјеверне Кореје у вези са балистичким ракетама, укључујући недавна лансирања", наводи се у саопштењу Савјета безбједности УН.

Савјет безбједности УН није навео који кораци би могли бити предузети, осим раније уведених санкција Пјонгјангу због нуклеарних и ракетних проба.

Пјонгјанг је у недјељу испалио балистички пројектил и аналитичари истичу да је то први директни изазов за међународну заједницу од како је нову америчку администрацију 20. јануара преузео Доналд Трамп.

"Очигледно је да Сјеверна Кореја представља велики проблем и мораћемо да то рјешавамо веома снажно", рекао је Трамп на конференцији за новинаре.

Амерички, јапански и јужнокорејски војни званичници јуче су одржали телефонску конференцију, након које су осудили лансирање, оцијенивши да је то "јасно кршење" неколико резолуција Савјета безбједности УН.

Извор: Срна