latinica  ћирилица
14/02/2017 |  10:47 ⇒ 15:17 | Аутор: РТРС

Пољопривредници траже смјену Мирјанића и Шаровића

Удружења пољопривредника у Републици Српској траже смјене министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стеве Мирјанића и министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића јер су незадовољни ситуацијом у аграру.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Пољопривредници од Савјета министара БиХ и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ захтијевају да се у року од 30 дана омогући кориштење "плавог дизела" по хитној процедури, те да се почне са увођењем заштитних мјера при увозу производа који су тренутно угрожени или им пријети опасност да буду угрожени на територији БиХ.

Осим тога, исти рок дају Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске да им исплате заостале подстицаје из прошле године.

"Од Министарства захтијевамо да нам доставе информацију о обрачунатим и исплаћеним подстицајима за 2015. годину из које се види да је тај износ од 60 милиона КМ у потпуности исплаћен. Такође, захтијевамо и информацију о обрачунатим и исплаћеним подстицајима за 2016. годину", саопштили су из Савеза удружења пољопривредних произвођача и Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Српске.

Они сматрају да понуђени приједлог правилника о подстицајима треба у цијелости промијенити, а као основу тога предлажу прошлогодишњи правилник у Федерацији БиХ да би субвенције биле усклађене са онима које имају пољопривредници у ФБиХ јер су на истом тржишту.

Пољопривредници истичу да неће више толерисати ситуацију да се годинама састанци између представника произвођача и Министарства у вези са правилником одржавају форме ради, без уважавања нихових приједлога.

Они најављују да ће 23. фебруара у 12.00 часова у Градишци одржати мирне протесте да би исказали незадовољство ситуацијом у аграру.

Извор: Срна