latinica  ћирилица
14/02/2017 |  09:34 | Аутор: РТРС

"Медији да помогну, а не да анатемишу власника заражене перади"

Спортско друштво за узгој и заштиту ситних животиња "Голуб" из Приједора апеловало је на медије да не објављују идентитет власника перади угинуле од птичијег грипа и да му не дају негативан публицитет, као што то није учинила ниједна од надлежних институција.
Птичији грип - Фото: РТРС
Птичији грипФото: РТРС

- У питању је професионалац, један од најпосвећенијих чланова нашег друштва. Њему се треба помоћи, а не упирањем прста стварати додатне непријатности, објављивати његов идентитет и снимке и фотографије куће и имања - рекао је секретар друштва "Голуб" Бранко Стојановић.

Он је навео да је власник угинуле перади изразито савјестан, да је пријавио угинућа правовремено и одреаговао на прави начин, али да се нежељеним излагањем јавности он и његова породица доводе у негативан контекст и обиљежавају као кривци, умјесто да послуже као примјер свима и да им се да подршка.

- Друштво "Голуб" стоји у потпуности иза свога члана. Не треба упирати прст само на нас одгајиваче јер није зараза потекла из нечијег кокошињца, него се нечије имање нашло на путањи птица селица. И рибари и сви остали који се крећу око водених површина такође могу бити преносиоци - додао је Стојановић, инжењер екологије.

Према његовим ријечима, идентитет појединца нису саопштиле ни локалне ни институције на нивоу Републике Српске ни БиХ које су укључене у случај, али су то учинили неки медији не питајући се до каквих посљедица то може довести.

- У питању је дугогодиишњи одгајивач украсне перади и никад до сада није имао зараза на свом имању. Од прошле сриједе, када је евидентирано неколико угинућа јединки, више није имао ниједно угинуће, али ово кроз шта пролази са медијима може довести до тога да неко коме се нешто слично деси једноставно закопа угинуле јединке и ником ништа не пријави. Нека медији о томе размисле - поручио је Стојановић.

Он је навео да је 148 јединки на овом имању еутаназирано и да се обављају све прописане мјере уз максималну сарадњу власника са надлежним институцијама. Претпоставља се да је до заразе дошло контактом домаћих сорти са фекалијама чапљи, лабудова и дивљих патака на једној воденој површини у близини имања насталој топљењем снијега. Миграторне врсте птица хране се, паре и окупљају на води јер су ту заштићеније од предатора.

Током дана очекују се резултати референтне лабораторије о томе који је сој вируса у питању за који се са великом вјероватноћом претпоставља да је Х5Н8 који до сада није изазивао обољевања код људи, а који се јављао у земљама у окружењу и у Европи.

Приједорска насеља Тукови, Ризвановићи, Раковчани, Хамбарине, Гомјеница, Чараково, те Саничани и Петрово у зони рибњака Саничани, проглашена су подручјем зараженим птичијим грипом, док је урбани дио града Приједора проглашен подручјем угроженим од птичијег грипа.

Извор: СРНА