latinica  ћирилица
14/02/2017 |  09:33 | Аутор: РТРС

Сутра наставак суђења Сакибу Махмуљину

Пред Судом БиХ сутра ће бити настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Сакиб Махмуљин - Фото: РТРС
Сакиб МахмуљинФото: РТРС

На рочишту одржаном 8. фебруара свједочили су помоћник команданта за обавјештајне послове Изудин Хајдархоџић и помоћник команданта за морал 35. дивизије Шемсудин Старчевић о учешћу одреда "Ел муџахедин" у систему руковођења и командовања у оквиру Трећег корпуса такозване Армије БиХ.

Свједоци су навели да су чули за случај заробљавања 50 припадника Војске Републике Српске на подручју Гостовића, које су преотели припадници одреда "Ел муџахедин", након чега се заробљеницима губи сваки траг.

Хајдархоџић је посвједочио да је у вријеме акције "Прољеће `95" са помоћником команданта 35. дивизије Фадилом Имамовићем отишао у камп муџахедина да испита заробљенике.

Старчевић се присјетио два састанка у објекту "Панорама" на којима су планиране војне операције, а којима су прусуствовали припадници одреда "Ел муџахедин", истичући да су велики утицај на припаднике ове војне формације имали вјерски и представници тадашњих власти.

Он је рекао и да је на захтјев одреда "Ел муџахедин" 21. јула 1995. године снимљен објешен српски војник, док је под његовим ногама био још један убијени припадник Војске Републике Српске, додајући да је сав тај материјал у Информативној служби Трећег корпуса такозване Армије БиХ.

Тужилаштво БиХ је на овом рочишту предочило и снимак од 12. септембра 1995. године на коме Алија Изетбеговић у Возући постројава командни кадар 35. дивизије, а рапорт му подноси командант ове дивизије Фадил Хасанагић.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Наставак суђења Махљумљину заказан је за 13.00 часова.

Извор: СРНА