latinica  ћирилица
14/02/2017 |  09:12 ⇒ 15:18 | Аутор: РТРС

За нова запошљавања борачких категорија 40 милиона КМ

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да је до краја првог квартала ове године планирано ново запошљавање бораца, дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и старијих од 45 година у оквиру пројекта од 40 милиона КМ, што ће бити обезбијеђено кредитом Свјетске банке.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Савановић је нагласио да је ове године новост у запошљавању то што је на нивоу Владе Српске и три ресорна министарства договорено да се по повољним условима узме кредит од Свјетске банке који ће бити намијењен искључиво враћању доприноса привредницима.

- То значи да, ако привредник запосли 10 нових радника, он ће, у зависности од договора, квартално, на шестомјесечном или годишњем нивоу имати поврат средстава која је уплатио за доприносе том раднику - рекао је Савановић.

Он је поновио да постоји потреба за новом уредбом о стамбеном збрињавању бораца јер стижу нови захтјеви, као и то да је од 1999. године збринуто 8.315 корисника.

Када је ријеч о изградњи споменика погинулим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци, Савановић каже да није сигуран када ће бити пронађено адекватно рјешење јер постоје "два камена спотицања" - мегаломанска архитетконска рјешења чија реализација захтијева око 15 милиона КМ, те проблем локације о којој се још нису усагласиле градске власти.

Извор: СРНА