latinica  ћирилица
14/02/2017 |  08:43 ⇒ 11:33 | Аутор: РТРС

У Сибиру забиљежен невјероватан тренутак (ВИДЕО)

Снимак рике сњежног леопарда потпуно је збунио научнике који су рекли да "нису имали појма да то може".
Сњежни леопард - Фото: Screenshot/YouTube
Сњежни леопардФото: Screenshot/YouTube

Сњежни леопарди спадају у најугроженије врсте дивљих мачака и, иако настањују подручја од Авганистана и Индије до Непала и Кине, Пакистан, Русију и Монголију, сматра се да их је у дивљини остало тек неколико хиљада. Самим тим је снимак сњежног леопарда у Бурјатској, југоисточном дијелу Сибира, изузетно вриједан.

Али научнике је заправо изненадила рика овог леопарда. Сматрало се да због нешто другачијег развоја гласница не могу гласно рикати и да се готово никад не чују.

Међутим, сњежни леопард на снимку био је одлучан да дозове женку, пише Сајберијан тајмс.

Водећи руски стручњаци за дивље животиње остали су затечени кад су преслушали снимак.

- Многи још вјерују да ове велике, тајновите мачке не ричу због физиономије грла која се разликује од лавље, тигрове и других леопарда. Овај снимак доказује да нису у праву. На њему можете видјети великог мужјака како дозива женку у вријеме парења - рекао је Дмитриј Медведев, предсједник организације за заштиту сњежних леопарда у Иркутску.

Сњежни леопарди су на ивици изумирања због криволова. Њихово је крзно, нажалост, нарочито цијењено, а на неким подручјима убијају их јер због уништавања њиховог природног станишта и плијена, долазе сувише близу насеља у потрази за храном.

Извор: Спутњик