latinica  ћирилица
14/02/2017 |  07:54 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Широм Српске обиљежен Дан бораца Српске и Дан Првог српског устанка (ФОТО/ВИДЕО)

Служењем парастоса и полагањем цвијећа у Вишеграду је обиљежено 213 година од подизања Првог српског устанка и Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске у којем су за Српску живот дала 23.184 војника.
Вишеград: Добрун - литургија - Фото: СРНА
Вишеград: Добрун - литургијаФото: СРНА

Данашњем обиљежавању присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Након парастоса погинулим српским устаницима у Манастиру Добрун, положено је цвијеће на споменик вожду Карађорђу.

Делегације су положиле цвијеће на централни споменик браниоцима Републике Српске на Тргу палих бораца у Вишеграду.

Сјећање на страдале борце

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Сјећање на страдале борце

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992 до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка су БОРС и Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Предсједнику Борачке организације Републике Српске Миломиру Савчићу и свим бившим припадницима Војске Републике Српске Дан бораца и Дан Првог српског устанка упућене су бројне честитке званичника Српске.

Додјелом једнократне помоћи за 20 бораца и чланова њихових породица у износу од по 100 КМ, у Бањалуци је данас обиљежен Дан Борачке организације Републике Српске. Предсједник бањалучке Борачке организације Горан Рогић рекао је да износ помоћи симболичан, али да борцима и њиховим породицама много значи знак пажње.

Парастосом и полагањем вијенаца на Централно спомен обиљежје борцима страдалим у Одбрамбено-отаџбинском рату, Дан бораца обиљежен је и у Приједору. Одржана је и свечана сједница Скупштине Борачке организације Приједора на којој је разговарано о проблемима са којима се суочавају ове категорије становништва.

У Прњавору је обиљежен Дан бораца Републике Српске парастосом, полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа у Храму Светог великомученика цара Лазара на Вучијаку за 623 погинула српска борца протеклог рата и посјетом гробним мјестима свих ратних команданата.

Предсједник општинске Борачке организације Владо Живковић подсјетио је да је допринос бораца са подручја прњаворске општине у стварању Српске био огроман, чему у прилог говори и податак да су учествовали на готово свим ратиштима широм Српске.

Чланови Удружења бораца Бели вукови данас су у Палама обиљежили крсну славу Светог Трифуна. У цркви Успења Пресвете Богоридице служен је парастос за двадесет погинулих припадника ове јединице, а након тога положен су вијенци на споменик ратном команданту ове славне јединице ВРС Срђану Кнежевићу, који је убијен у августу 1998. године.

Служењем парастоса у спомен-соби у Милићима и полагањем цвијећа на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима, представници општинске Борачке организације обиљежили су данас Дан бораца Републике Српске. Литургијом у Храму Светог Ђорђа, те полагањем цвијећа и служењем парастоса погинулим борцима код Централног крста на војничком гробљу на Врацама, Борачка организација општине Источно Ново Сарајево данас је одала почаст српским борцима који су дали животе за стварање Републике Српске.

Поводом обиљежавања Дана бораца, предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Драгиша Тушевљак рекао је Срни да је на војничком гробљу на Врацама сахрањено 130 српских војника са подручја Источног Новог Сарајева, као и мањи број бораца који су изашли из федералног Сарајева.

Бијељина - Дан бораца

Служењем парастоса и полагањем вијенаца код Централног споменика погинулим борцима данас је и у Бијељини обиљежен Дан бораца и Дан борачке организације Републике Српске. Представници градске Борачке организације истакли су да ће се ове године наставити са стамбеним збрињавањем породица погинулих бораца и ратних војних инвалида до седме категорије, а приоритет је и запошљавање дјеце из ових категорија.

Поводом дана Борачке организација Републике Срспке и Дана Првог српског устанка, у Модричи је одржана свечана академија са које је поручено да је чување и сјећање на ослободилачке ратове српског народа и хероје пале у њима обавеза свих генерација које долазе.

Први српски устанак и Дан бораца Републике Српске симбол је слободарских тежњи српског народа и жеље да организују друштво и државу засновано на правди, истакли су данас представници Борачке организације града Добоја. Према евиденцији градског Одјељења за борачко-инвалидску заштиту, на подручју Добоја погинуло је око 1.800 бораца.

Требиње - Дан борца

У спомен-цркви Светог цара Лазара, у кругу некадашње касарне у Требињу, данас је служен парастос борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату чиме је обиљежен Дан бораца Републике Српске.

Полагањем вијенаца испред централног спомен- обиљежја бораца Војске Републике Српске и пријемом у Центру за културу, у Дервенти је обиљежен 14. фебруар - Дан Борачке организације Српске и Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата.
Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Дервента Чедо Вујичић изјавио је да у Дервенти живи 4.122 категорисана борца од прве до седме категорије, 795 ратних војних инвалида, а да је 608 бораца погинуло ради стварања Републике Српске.

Нови Град - Дан бораца

Делегације општине Нови Град, општинске Борачке организације и општинског Удружења ратних војних инвалида положиле су поводом Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата вијенце и прислужиле свијеће код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, након чега је организована посјета спомен-соби.

Након парастоса, делегације општине Козарска Дубица и општинске Борачке организације су полагањем вијенаца одале почаст за 224 погинула борца овог краја.