latinica  ћирилица
14/02/2017 |  07:44 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

НСРС: Спасавање дјелатност од посебног интереса (ВИДЕО)

У фокусу Народне скупштине данас - безбједност и здравље грађана Српске. Разматран је нацрт закона који ће осигурати да на тржиште буду пласирани само безбједни не-прехрамбени производи. Посланици су размотрили и Нацрт закона о заштити становништва од заразних болести.
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС) -
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС)

20.10... Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама дефинисано је да су заштита и спасавање дјелатности од посебног интереса за Републику Српску.

Вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед истакао је да је законским рјешењем дефинисано да су субјекти система заштите и спасавања Цивилна заштита, републички органи управе и једница локалне самоуправе, привредна друштва, грађани и удружења.

"Систем заштите и спасавања је дио система безбједности и интегрисани облик управљања и организовања субјеката и снага система заштите, те спасавања у спровођењу превентивних и оперативних мјера и извршавању задатака заштите и спасавања људи, материјалних добара од елементарних непогода и других несрећа, укључујући мјере опоравка од њихових посљедица", рекао је Међед у Народној скупштини Републике Српске, образлажући законско рјешење.

Он је нагласио да Влада Републике Српске у области заштите и спасавања обезбјеђује изградњу и развој система заштите и спасавања, те планско повезивање дијелова система и задатака у јединствену цјелину.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је наведено законско рјешење.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра разматрањем Нацрта закона о измјенама и допунама закона Закона о здравственим коморама.

Биће разматран и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима и Приједлог стратегије транспорта Републике Српске од 2016. до 2030. године.

Посланици ће разматрати и Нацрт стратегије научног и технолошког развоја Републике Српске од 2017. до 2021. године.

Сједница Народне скупштине биће настављена у 10.00 часова.

18.10...Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о нотарима којим се прецизније прописује организовање, спровођење и полагање нотарског испита.Овим нацртом закона прецизира се почетак рада нотара, тако што нотар може почети са радом након што министар правде рјешењем одреди датум почетка обављања нотарске службе, наводи се у образложењу овог законског рјешења.Новина у односу на важећи закон је да припремни семинар за полагање нотарског испита није више услов за излазак на испит.

Доношење овог закона произашло је из потребе усаглашавања одредаба овог закона са одредбама Закона о насљеђивању и Закона о ванпарничном поступку.

Овим нацртом закона прописује се обавеза нотара да има закључен уговор о осигурању од одговорности за причињену штету према трећим лицима.

17.40... Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о нотарима о којем је данас почела расправа у Народној скупштини Републике Српске прецизније се прописује организовање, спровођење и полагање нотарског испита.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да је доношење овог закона произашло из потребе усаглашавања одредаба овог закона са одредбама Закона о насљеђивању и Закона о ванпарничном поступку.

Касиповић је навео да се овим нацртом закона прописује обавеза нотара да има закључен уговор о осигурању од одговорности за причињену штету према трећим лицима.

Овим нацртом закона прецизира се почетак рада нотара, тако што нотар може почети са радом након што министар правде рјешењем одреди датум почетка обављања нотарске службе.

Новина у односу на важећи закон је да припремни семинар за полагање нотарског испита није више услов за излазак на испит.

17.15... Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након поподневне паузе разматрањем Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о нотарима.

Биће разматрани и нацрти закона о измјенама и допунама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, о измјенама и допуни Закона о здравственим коморама, те о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима.

Посланици су прије паузе размотрили Нацрт закона о Националном парку "Дрина".

15.10... Нацртом закона о Националном парку "Дрина" дефинисана је површина подручја од 6.315 хектара, просторне границе националног парка, зоне и режими заштите.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је да су наведеним законом дефинисана ограничења, права и обавезе управљача парком, извори финансирања, као и други елементи од значаја за заштићено подручје.

"Национални парк `Дрина` посједује изузетне природне вриједности и то станишта ендемичних и реликтних биљних врста, клисурасто-кањонску долину ријеке Дрине и њених притока, те изузетан диверзитет флоре који се огледа у присуству око 635 примјерака васкуларне флоре", рекла је Голићева у Народној скупштини Републике Српске, образлажући законско рјешење.

Она је нагласила да се Национални парк "Дрина" простире на подручју општне Сребреница, те да је значајан диверзитет фауне за овај национални парк, а посебно животињске врсте мрки медвјед, дивокоза и сури орао.

"Изузетној вриједности подручја доприноси присуство Панчићеве оморике, која је ендемична и терцијарно реликтна врста", каже Голићева.

14.50... Народни посланици размотрили су Нацрт закона о рударству којим су пооштрени услови за обављање послова у овој области тако што је обавезно посједовање додатних лиценци. Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић рекао је у завршној ријечи да локалне заједнице нису остале без прихода по основу експлоатације минералних сировина на њиховом подручју.

Напоменуо је да је законски потребно прецизније дефинисати улогу локалних заједница када је ријеч о концесијама и концесионим накнадама. Рекао је да је могуће да постоје нелегалне експлоатације минералних сировина, али да зато постоје контролни органи који треба да се баве овим питањем.

Ђокић је додао да подржава то да о овом нацрту закона буде спроведена јавна расправа да би приједлог закона био што квалитетнији.

14.05... Посланик СНСД-а у НСРС Драгољуб Давидовић сматра да је потребно образовати кадар на основу реалне потребе у рударству Републике Српске. Рекао је да локалне заједнице на мјестима експлоатације рудника и шљункара имају штету због уништавања путева, а да им нико не даје новац из концесија за санацију штете.

Посланик ПДП-а Милан Шврака мишљења је да концесионар рудника треба да приложи студију изводљивости експлоатације рудника, која укључује геолошка и сва остала истраживања.

Самостални посланик Неда Петрић сматра да је овај нацрт закона добро законско рјешење, посебно у дијелу безбједности људи који се баве експлоатацијом руде.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић рекао је да НДП подржава да овај нацрт закона иде у јавну расправу у којој треба да учествују и представници локалних заједница у којима се налазе рудници. Он сматра да локалне заједнице морају дати своје мишљење на пројекат концесије рудника.

Посланик СДС-а Миладин Станић оцијенио је да треба увести више реда у Српској приликом експлатације шљунка из ријечних токова.

12.50...Нацртом закона о рударству, који данас разматра Народна скупштина пооштрени су услови за обављање послова у овој области тако што је обавезно посједовање додатних лиценци. На овај начин се обезбјеђује потпунија контрола рада правних лица са циљем безбједнијег обављања послова у рударству.

Министар Петар Ђокић, образлажући Нацрт закона у НСРС, рекао је да се овим нацртом закона уређују услови и начин експлоатације минералних сировина, изградња, кориштење и одржавање рударских објеката. Овим нацртом уређују се и рударски пројекти и рударска геодетска мјерења и планови.

12.15...Народна скупштина размотрила је Нацрт закона о заштити становништва од заразних болести, којим се разрађује систем припремљености и одговора на ванредне ситуације које могу настати усљед заразне болести са нагласком на начин успостављања карантина. Министар здравља и социјалне заштите  Драган Богданић оцијенио је у завршној ријечи да је овај нацрт закона најважнији за заштиту здравља становништва. Рекао је да вјерује да ће након стручне расправе нацрт закона бити још квалитетнији до коначне форме приједлога закона.

Посланик СНСД-а Гордана Тешановић током скупштинске расправе је истакла да је овај нацрт закона боље законско рјешење у односу на постојећи закон, посебно у дијелу који се односи на карантин.

Посланик Социјалистичке партије Добрила Дринић Малић сматра да је овај нацрт закона потребно ускладити са Законом о храни.

Самостални посланик Златко Максимовић рекао је да овај нацрт закона треба упутити у стручну расправу да би се добио што бољи приједлог овог закона.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић навео је да је потребно спровести стручну расправу о овом нацрту закона, као и да га треба усагласити са Законом о храни, а поједине одредбе закона и са Министарством пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.

11.05... Народна скупштина размотрила је Нацрт закона о општој безбједности производа у Српској, којим се уређује општа безбједност производа на тржишту.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић истакао је да се Нацртом закона о општој безбједности производа уређују критеријуми за оцјењивање усаглашености производа са општим захтјевом за безбједност.

"Уређују се и обавезе произвођача и дистрибутера, начин информисања и размјене информација у вези са опасним производима и ризицима таквих производа за потрошаче и друге крајње кориснике, као и вршење надзора на тржишту", рекао је Клокић у Народној скупштини Републике Српске, образлажући законско рјешење.

Он је нагласио да су законом прописана два критеријума којим се производ може сматрати безбједним и да је произвођач, односно дистрибутер дужан да на тржиште Републике Српске пласира безбједне производе.

....................

На данашњем засједању Парламента Српске биће разматрани и Нацрт закона о Националном парку "Дрина", Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о нотарима, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама.

У првом дијелу 16. редовне сједнице, који је окончан у четвртак, 9. фебруара, посланици су усвојили извјештај Републичке комисије за спровођење референдума о резултату референдума на питање: "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као дан Републике Српске?" и Закон о жељезницама Републике Српске.

Пренос можете пратити на РТРС плус.