latinica  ћирилица
13/02/2017 |  21:21 ⇒ 14/02/2017 | 09:19 | Аутор: РТРС

Аспект: "Изетбеговићева ревизија" била би завршена и прије него што би почела (ВИДЕО)

Ревизија пресуде Хашког трибунала којом је Србија ослобођена тужбе БиХ за геноцид била је тема емисије Аспект.
ТВ емисија Аспект - Фото: РТРС
ТВ емисија АспектФото: РТРС

Правни стручњаци истичу да ће поступак који најављује Бакир Изетбеговић бити завршен и прије него што би почео.

Ако дође до подношења захтјева, сматрају да ће бити одбачен из више разлога – због приговора Србије што нема нових доказа, због правовременог нереаговања или зато што пуномоћ агента БиХ није ваљана. И на крају због тога што неће имати подршку два члана Предсједништва БиХ.

Осим изостанка сагласности српског и хрватског члана Предсједништва БиХ, правни стручњаци у причи о ревизији пресуде, кључним сматрају изостанак нових доказа.

А потребно је пронаћи бар једну нову чињеницу.

- Она може послужити као основ за ревизију, али не мора да буде основ за успјешну ревизију јер се тражи један ментални елемент за кривично дјело геноцида, а то је да је постојала намјера, а њу је готово немогуће утврдити, каже Зарије Сеизовић, професор међународног права у Сарајеву.

Сеизовић не жели да прејудицира евентуални епилог ревизије, али је увјерен да БиХ нема велике шансе да у књигама промијени ток историје о посљедњем рату на Балкану.

Адвокат Крстан Симић сигуран је да не постоји никаква шанса да захтјев донесе било какав резултат: "Члан 61 Статута предвиђа, не само то што је рекао професор Сеизовић, да је доказ морао постојати у вријеме доношења пресуде. Да је доказ таквог квалитета да би довео до другачије одлуке."

Пресудом је Србија недвосмилено ослобођења тужбе за геноцид, каже Симић. То је једина историјска истина.

Можда се у томе крије један од разлога због којих Србија, како каже правни стручњак Александар Цвејић, покретање ревизије доживљава као неозбиљну иницијативу за локалну употребу. Коментар има и на бившег агента Сакиба Софтића који је БиХ у Хагу представљао захвљајући прегласавању тадашњег српског члана Предсједништва БиХ: "Бивши, небивши. Он данас има 2:1, али протв себе."

Правни стручњаци сматрају да би Србија требало да покрене ревизију, јер у сваком случају, постоји пресуда против ње. Поготово, због тога што, како кажу, када је ријеч о Србима, Хаг није донио ниједну пресуду која би се могла сматрати правдом.

Погледајте читаву ТВ емисију "Аспект"