latinica  ћирилица
13/02/2017 |  20:00 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Бркић: Хрватска неће допустити застрашивање Хрвата

Замјеник предсједника ХДЗ-а Хрватске Милијан Бркић рекао је данас у Стоцу да Хрватска неће допустити застрашивање Хрвата, како у Стоцу, тако и на цијелом простору БиХ, јер БиХ без Хрвата нема будућност, прије свега, у ЕУ.
Столац: Милијан Бркић са делегацијом ХДЗ-а БиХ - Фото: СРНА
Столац: Милијан Бркић са делегацијом ХДЗ-а БиХФото: СРНА

Он је нагласио да је за ХДЗ Хрватске равноправност Хрвата у БиХ једно од кључних спољнополитичких питања на којима ће истрајати.

- Поново заказани избори за недјељу у Стоцу, које је у првом кругу прекинула група насилника, морају протећи без нереда и по демократским стандардима - закључио је Бркић.

Бркић је у Стоцу боравио заједно са делегацијом ХДЗ-а БиХ коју је предводио лидер странке и хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић, да би дали подршку ХДЗ-у и Хрватима Стоца на поновљеним изборима који ће бити одржани у недјељу, 19. фебруара.

На састанку су били и предсједник Општинског одбора ХДЗ-а БиХ и начелник Стоца Стјепан Бошковић, потпредсједник ХДЗ-а БиХ и министар финансија БиХ Вјекослав Беванда, члан Предсједништва ХДЗ-а БиХ и федерални министар финансија Јелка Милићевић, члан Предсједништва ХДЗ-а БиХ и потпредсједник Представничког дома Парламента Федерације БиХ Младен Бошковић, федерални министар саобраћаја и веза Денис Ласић, предсједник Владе Херцеговачко-неретванског кантона Невенко Херцег, те Жељко Рагуж заступник Хрватског сабора из 11. изборне јединце.

Из ХДЗ-а је саопштено да су окупљени осудили чин гдје се "бруталним рушилачким походом, отуђивањем и уништавањем службених државних материјала, ударањем невиних људи, службених особа задужених за провођење избора, опструисало право грађана општине Столац на демократско изражавање изборне воље у октобру 2016. године".

- Стандарди и закони који вриједе за локалне изборе морају вриједити и морају се демократски провести и у Стоцу - поручено је са састанка у Стоцу.

Осим локалних избора, на састанку се разговарало и о инфраструктурним пројектима на подручју општине Столац, прије свега, изградњи пута Столац-Неум, преко пројеката водоснабдијевања, те другим важним пројектима за ову општину.

Извор: СРНА