latinica  ћирилица
13/02/2017 |  19:46 ⇒ 22:22 | Аутор: РТРС

Николић одликовао бројне личности и институције поводом Дана државности

Предсједник Србије Томислав Николић одликовао је бројне личности и институције поводом Дана државности 15. фебруара.
Сретењски орден - Фото: ТАНЈУГ
Сретењски орденФото: ТАНЈУГ

Николић је потписао указе о одликовању више личности и институција којима је додијелио ордене Карађорђеве звезде првог, другог и трећег степена, Сретењске ордене првог, другог и трећег степена, Златне медаље за храброст "Милош Обилић", орден Српске заставе првог степена, те златне и сребрне медаље за заслуге.

Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликовани су Олимпијски комитет и Параолимпијски комитет Србије, те Галерија наивне умјетности у Ковачици, преносе београдски медији.

Орденом Карађорђеве звезде другог степена одликован је Немања Радуловић за нарочите заслуге у представљању Србије и врхунске успјехе постигнуте у музичкој умјетности.

Орден Карађорђеве звезде трећег степена добиле су Ивана Шпановић, Ана Ивановић, Јелена Јанковић, те Марина Маљковић, преносе београдски медији.

Сретењски орден првог степена добила је Српска академија наука и уметности /САНУ/, Матица Српска и Сомборска препарандија / Педагошки факултет у Сомбору.

Николић је одликовао и Здравка Чолића, Здравка Шотру, групу "СМАК", Кирила Кравченка, директора Центра "Симон Визентал" Ефраима Зурофа, Атеље 212, Београдско драмско позориште.

Добитници Златне медаље за храброст "Милош Обилић" су Ренато Грбић за испољену изванредну храброст у спасавању људских живота, француски пуковник Патрик Стефан Барио за испољену храброст и изузетне заслуге у хуманитарним дјелатностима и француски пуковник Жак Огар за испољену храброст и изузетне заслуге у хуманитарним дјелатностима.

Златном медаљом за храброст "Милош Обилић" постхумно је одликован Ненад Стојадиновић, припадник Министарства унутрашњих послова, за испољену изванредну храброст и дјело личног херојства.

Поводом Дана државности одликовани су припадници Министарства одбране и Војске Србије, којима ће одликовања ће бити уручена на Дан Војске Србије, 23. априла.

Извор: СРНА