latinica  ћирилица
13/02/2017 |  19:20 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Дачић-Курц: Односи Србије и Аустрије на високом нивоу

Министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас са шефом аустријске дипломатије Себастијаном Курцом.
Ивица Дачић и Себастијан Курц - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић и Себастијан КурцФото: ТАНЈУГ

Дачић и Курц су оцијенили да су билатерални односи на високом нивоу, стабилни и свеобухватни, као и да их карактерише интензиван политички дијалог.

Дачић је захвалио аустријском дипломати на личном ангажовању поводом његове молбе да се убрза процедура у Аустрији везана за признавање возачких дозвола Србије, чиме се укида обавеза полагања возачког испита за наше грађане у Аустрији који већ имају возачку дозволу Србије.

Курц је изразио захвалност за напоре које Србија предузима на сузбијању изазова које носи мигрантска криза, наводећи да је ово питање један од приоритета аустријског предсједавања ОЕБС-у.

Подвукао је да Аустрија подржава даље отварање поглавља у процесу преговора о чланству Србије у ЕУ, јер је важно да се одржи динамика у овом процесу, како у погледу отварања, тако и затварања поглавља.

Дачић и Курц су разговарали и о ситуацији у региону, као и о сарадњи у оквиру Берлинског процеса и Организације за европску безбједност и сарадњу, саопштено је из МСП-а.

Стефановић-Курц: Заједничка борба против кријумчара људи

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и министар спољних послова Аустрије и предсједавајући ОЕБС-а Себастијан Курц оцијенили су данас у Београду да је кријумчарење људи злочин против кога се двије државе партнерски боре.

Они су, у сједишту Службе за борбу против организованог криминала, присуствовали оперативном састанку тужилаца и криминалистичких инспектора из Србије, Хрватске и Бугарске и уручењу донације возила и ИТ опреме Сталној ударној групи за сузбијање кријумчарења људи.

Курц је нагласио да су Аустрији, у борби против илегалних миграција, потребни партнери попут Србије и да је захвалан држави Србији на формирању Сталне ударне групе за сузбијање кријумчарења људи, саопштено је послије састанка.

- Кријумчарење људи је злочин у коме криминалне организације, веома често, зарађују енормне своте новца, а у коме жртве кријумчарења страдају и бивају израбљиване - рекао је Курц.

Он је изразио задовољство што Србији може да помогне и да је подржи кроз донирану опрему.

Стефановић је нагласио је и да се Србија "одговорно и озбиљно" бори против илегалних миграција.

- Желимо да пошаљемо јасну поруку да трговина људима и илегални транспорт миграната у Србију неће бити дозвољен - истакао је Стефановић.

Према његовим ријечима, заједнички рад српске полиције и тужилаштва са европским колегама даје резултате који гарантују већу безбједност, не само грађана Србије већ и грађана читаве Европе.

Стефановић је захвалио Аустрији на подршци Србији на путу ка Европској унији, али и на сарадњи коју полиције двије државе остварују у борби против организованог криминала.

Извор: Танјуг/БЕТА