latinica  ћирилица
13/02/2017 |  18:45 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Пале: Криза на релацији скупштинска већина - начелник (ВИДЕО)

Криза на релацији скупштинска већина - начелник у Палама траје и даље, али тешких ријечи и оптужби више, чини се, неће бити. Закључак је то састанка, на којем Савез за Пале, начелник Бошко Југовић и представници СНСД-а, нису договорили спорна кадровска рјешења.
Пале - скупштина - Фото: РТРС
Пале - скупштинаФото: РТРС

Да СДС и партије окупљене око Савеза за Пале условљавају да се ДНС-у, кључном коалиционом партнеру СНСД-а на протеклим изборима, ускрати функција замјеника начелника општине нико од учесника у данашњим разговорима није јасно потврдио, али о томе се спекулише.

Сасвим је јасно да је већина у паљанском локалном парламенту заинтересована и за директорске позиције у општинским предузећима.

Но, и Југовић је јасан ...

- И даље инсистирам да предузећа која су у власништву општине, буду у надлежности општине, да би се с њима могло адекватно управљати, каже Бошко Југовић, начелник оппштине Пале.

Паљанско Комунално, Водовод и канализација, Топлана и Пале стан не могу се похвалити пословањем, а и мандат надзорних одбора ових предузећа истекао је још два мјесеца прије локалних избора.

Јасно им је да општински начелник управља и именује у предузећима са државним капиталом, а општинска скупштина у јавним установама.

Ипак, прилике да удоме кадрове и испуне предизборна обећања неће лако пропустити.

- Што се тиче кадровских рјешења, конкретни ставови ће бити изнесени у понедјељак, категоричан је шеф одборничког клуба СДС-а у СО Пале, Бојан Нинковић.

Мирослав Брчкало,  предсједник Градског одбора ПДП-а Источно Сарајево, истиче да остаје спорно питање позиције замјеника начелника, те да начелник бира свој кабинет.

Ако није једини, онда паљански начелник јесте један од ријетких који за протекла четири мјесеца није промјенио своје прве сараднике, што су му замјерали и из СНСД-а, а и коалициони партнери.

Нови састанак је за недјељу дана, када би обје стране требало да предложе своја кадровска рјешења.