latinica  ћирилица
13/02/2017 |  16:54 | Аутор: РТРС

Дачић отказао учешће на скупу у Загребу

Потпредсједник Владе Србије и Министар спољних послова Ивица Дачић отказао је учешће на предстојећем неформалном састанку министара спољних послова учесника Процеса сарадње у југоисточној Европи, који ће бити одржан 3. марта у Загребу.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

У својству актуелног предсједавајућег Процеса сарадње у Југоисточној Европи, министар спољних и европских послова Хрватске Давор Иво Штир упутио је позив Дачићу за учешће на том састанку, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

"Имајући у виду посљедња јавна иступања министра спољних и европских послова Хрватске Давора Штира, која одударају од основних принципа поштовања добросусједских односа и промоције регионалне сарадње и која нарушавају достигнути ниво повјерења и разумијевања темељних вриједности сарадње и поштовања националног интегритета, први потпредсједник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић отказао је учешће на предстојећем састанку у Загребу", саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Влада Србије и Ивица Дачић у више прилика истакли су своју посвећеност даљем развоју сарадње у региону и очувању стабилности региона.

"Улога Србије у том процесу оцијењена је од Европске уније и бројних других партнера као кључна, а Србија је у више наврата истакнута као сидро стабилности региона", наводи се у саопштењу.

Насупрот томе, истиче се, Хрватска, која се декларативно залаже за европску интеграцију региона и јачање регионалне сарадње, својим конкретним чињењем показује управо супротне тежње.

"За разлику од периода када је преговарала о чланству у ЕУ, Република Хрватска се као чланица ЕУ понаша на начин који је у супротности са основним вриједностима ЕУ и постулатима на којима је Унија саздана. Више пута смо указивали на потребу да се хрватске власти дистанцирају од покушаја рехабилитације Независне Државе Хрватске, која је у историји остала записана као фашистичка и усташка творевина чији су челници извршили бројне звјерске злочине и геноцид над припадницима српског, јеврејског и ромског народа", наводи се у саопштењу.

То се, додаје се, односи не само на рехабилитацију Степинца, већ и на коришћење усташког поздрава "За дом спремни", називање улица именом усташког министра Милета Будака, подизања споменика усташком терористи Барешићу.

"У реаговањима хрватских званичника, прије свега министра спољних и европских послова Давора Штира, примјетан је критички дискурс не према звјерствима која су чињена током периода НДХ, већ управо супротно - према легитимним захтјевима Србије да се Хрватска, као чланица Европске уније, огради од такве прошлости и санкционише сваки покушај ревизионизма усташке политике", стоји у саопштењу.

Србија је, истиче се, земља која је у Другом свјетском рату дала огроман допринос борби против фашизма и која је, за разлику од НДХ, била на страни сила побједница.

"Од такве политике Србија није нити ће икада одступити. За нас је то вриједносно питање, око кога не може бити компромиса", саопштено је.

"Упркос свему томе, дубоко смо увјерени да чак ни различита историја не треба да буде препрека међусобним односима и да је нужно потребно да се усредсредимо на питања од заједничког интереса и да заједнички радимо у бројним областима са само једном идејом водиљом - да идемо напријед и да гледамо у будућност, а не на прошлост", наводи се у саопштењу МСП Србије.

Извор: Танјуг