latinica  ћирилица
13/02/2017 |  16:01 ⇒ 16:50 | Аутор: РТРС

Вучић: Србија не жели да буде паркинг за мигранте

Премијер Србије Александар Вучић састао се са министром спољних послова Аустрије и предсједавајућим ОЕБС Себастијаном Курцом који борави у Београду.
Александар Вучић и Себастијан Курц, архив - Фото: РТС
Александар Вучић и Себастијан Курц, архивФото: РТС

Вучић је истакао да Србија као ни Аустрија, не жели да буде паркинг за мигранте, да никада није примијенила силу према мигрантима, те да треба показати солидарност и хуманост.

- Не желимо да будемо паркинг а ни да само ми плаћамо цијену кризе - нагласио је он.Вучић је рекао да је око 90 одсто миграната у прихватним центрима и позвао оне који су на улицама да иду у прихватне центре.

- Проблем је што не желе јер овако лакше долазе до кријумчара који могу да их превезе до жељених земаља ЕУ. Имате и других мешетара различите природе. Што можемо, то и чинимо. За разлику од других земаља, Србија испуњава своје обавезе. Друге земље су рекле да ће примити хиљаду, а нису ни једног човјека примили. Истјерују их из земље - рекао је Вучић.

Додао је да је са министром спољних послова Аустрије разговарао о више тема, а разговори су, како је истакао, били истински пријатељски.

- Разговарали смо о мигрантској рути и насмијали смо се када смо причали о сарадњи аустријских и српских полицајаца, јер није као прије 100 година. Данас су аустријски полицајци добродошли, захвални смо на опреми и возилима и једва чекамо још већу и бољу сарадњу у будућности - нагласио је српски премијер.

Вучић је захвалио аустријском шефу дипломатије И, како је рекао, пријатељу Србије што је још једном посјетио Београд.

- Жељели бисмо да нас посјећује што је могуће чешће. Не само као министар у Аустрији, а ми Срби ријетко изражавамо захвалност. Ријетки су људи који попут Себастијана посвећују пажњу региону и увијек у интересу грађана Србије - истакао је Вучић.

Додао је да је са шефом аустријске дипломатије разговарао о више тема и истински пријатељски.

Курц: Желимо да подржимо Србију на путу ка ЕУ

Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц рекао је да Србија и Аустрија имају јаку политичку и економску повезаност.

- Аустрија има 500 активних предузећа у Србији и могу да потврдим да аустријска предузећа имају велику захвалност за реформе које Србија спроводи. Увјерен сам да многи од предузетника не само да ће остати него имају интерес да продубе ангажман у Србији и то је заслуга Вучића и доброг пута Србије -рекао је Курц.

Додао је да је протекла година била тешка за ЕУ, али да, упркос томе, став Аустрије остаје исти.

- Желимо да Србију подржимо на путу ка ЕУ. Желим да, осим привредне и политичке сарадње, захвалим и на подршци за рјешавање мигрантске кризе - напомиње Курц.

Истиче да је захвалан српском премијеру на конструктивној улози коју има на Балкану.

Курц је истакао да све оно што је договорено у дијалогу Београда и Приштине треба да буде и спроведено.

Аустрија, према његовим ријечима, даје допринос као земља, али и предсједавајућа ОЕБС-а и чланица ЕУ да дијалог буде успјешан.

- Када нам се учини да можемо да утичемо, то радимо на обје стране - додао је Курц.

Подвукао је да је најважније да дијалог буде настављен и захвалио свим политичарима који га воде и подржавају.

Извор: РТС