latinica  ћирилица
13/02/2017 |  15:45 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Шамац: Обиљежен Дан бораца Српске и Дан Првог српског устанка (ВИДЕО)

Полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје за 448 погинулих браниоца Српске, у Шамцу су обиљежени Дан бораца Републике Српске и Дан Првог српског устанка. На академији су проглашени побједници ликовног и литерарног конкурса који је расписала општинска Борачка организација о темама слободе и патриотизма.
Шамац - Фото: РТРС
ШамацФото: РТРС

Обиљежавање Дана бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и Првог српског устанка симболизује борбу српског народа за слободу, поштовање жртава које су пале у тој борби и очување Републике Српске, поручено је са свечане академије у Шамцу.

"Сјетимо се свих знаних и незнаних страдалника и јунака. Нашим сјећањем исказујемо им захвалност и продужујемо трајање. Чинимо то да бисмо ствари поставили на право мјесто, јер у противном жртве ће бити узалудне", истакао је на свечаној академији Лазар Благојевић, предсједник Борачке организације Шамац.

"Српски народ Посавине и Шамца је показао једну слободарску идеју и да је за њу спреман да да огромне жртве, свим жртвама ми се данас клањамо, поштујемо и цијенимо, а на генерацијама које долазе је озбиљан задатак да сачувам традицију и снагу српског народа", рекао је Ђорђе Милићевић, начелник општине Шамац.

На свечаној академији уручене су награде побједницима литерарног и ликовног конкурса, који је расписала Општинска борачка организација.

Михајло Бисић, побједник литерарног конкурса каже да му је награда значајна јер је дао свој допринос данашњем дану који је за њега веома велики.

Проглашени су и побједници шаховског турнира уприличеног у част Дана бораца.