latinica  ћирилица
13/02/2017 |  15:36 ⇒ 21:39 | Аутор: РТРС

Састанак Комисије- СПЦ ће имати увид у ватиканске документе о Степинцу

На састанку мјешовите православно-католичке комисије, која треба да расвијетли улогу и одговорност кардинала Католичке цркве у Хрватској Алојзија Степинца током Другог свјетског рата, представници Српске православне цркве имаће увид у ватиканске документе - писма папе Пија Дванаестог и тадашњег државног секретара у Ватикану.

Састанак представника конфесија одржава се у Владичанском двору, сједишту владике бачког Иринеја Буловића и без присуства новинара.

У Епархији је "Вечерњим новостима" речено да се чланови комисије неће обраћати новинарима и да се саопштење за јавност може очекивати тек на крају другог дана засједања.

У Новом Саду данас је почео дводневни састанак мјешовите православно-католичке комисије која треба да расвијетли улогу и одговорност кардинала Католичке цркве у Хрватској Алојзија Степинца током Другог свјетског рата.

На састанку у Новом Саду, како је раније најављено, Српска православна црква требало би да представи доказе да је католички надбискуп Степинац активно учествовао у стварању Независне Државе Хрватске, њеној геноцидној политици, покатоличењу, прогону и убиствима Срба, Јевреја и Рома.

Комисија се, прије Новог Сада, састајала у Риму и Загребу, а у плану су још састанци у Подгорици и Славонској Пожеги.

Коначни закључци, од којих зависи да ли ће Ватикан прогласити Степинца свецем, очекују се крајем године.

Комисија је формирана на иницијативу папе Фрање како би укрстила историјске аргументе и расвијетлила улогу и одговорност Степинца за злочине НДХ током Другог свјетског рата.

- Сврха ове комисије је да се предоче вјеродостојни и прворазредни документи које има свака страна и да се на основу њих развије дискусија и нада да ће се приближити ставов - каже Јуре Кришто, историчар и представник Римокатоличке цркве у комисији.

Према очекивањима Николе Кнежевића из новосадског Центра за истраживање религије, политике и друштва, трећа и четврта рунда преговора биће најтеже, јер се мишљења и погледи према прошлости овдје највише разилазе.

- Изнад свега је важно да се у моменту када су односи на западном Балкану сложени разговара о једној теми која већ пуних шест деценија оптерећује како односе две цркве, тако и два народа - сматра Кнежевић.

Извор: СРНА