latinica  ћирилица
13/02/2017 |  15:32 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Љубић: Приоритет - измјена Изборног закона

Предсједник Главног одбора Хрватског народног сабора Божо Љубић рекао је данас у Мостару да је приоритет ХНС-а у овој години измјена Изборног закона БиХ који ће довести до тога да Хрвати могу бирати своје представнике у власти, те да дубоке уставне промјене које подразумијевају федерализацију тренутно нису реалне.

Љубић је изјавио новинарима у Мостару, након сједнице Главног одбора ХНС-а, да је ХНС политичким партнерима послао приједлоге измјена Изборног закона БиХ, који се односе на избор чланова Предсједништва БиХ, Дома народа Парламента Федерације БиХ и на град Мостар.

Љубић је нагласио да БиХ може постати стабилна само као земља уређена на федерални начин.

- Сматрам да концепт федерализма БиХ, заснован искључиво на етно-територијалном принципу, није рјешење за БиХ. Федерализација која подразумијева федералну јединицу са хрватском већином неопходна је у овој земљи уколико задржимо тренутни облик федерализма. Он увијек мора бити комбинован на нетериторијалној аутономији и омогућити да припадник сваког народа ужива пуну конститутивност ма гдје живио - екао је Љубић.

Он је нагласио да је ХНС забринут за безбједносну ситуација у БиХ.

- Уз нарушену политичку ситуацију у БиХ и уз све што се дешава у свијету морамо бити забринути - рекао је Љубић, не откривајући детаље онога о чему је ХНС расправљао у вези са безбједносном ситуацијом.

Коментаришући медијске наводе у којима је Главни одбор ХНС-а оптужен за исцртавање фашистичких симбола на Партизанском гробљу у Мостару, Љубић је рекао да је ријеч о грубој манипулацији.

- Суочени смо са дјеловањем одређених политичких и медијских кругова из Сарајева које могу назвати као "тотално лудило". Именовати и поистовијетити све грађане регија у БиХ гдје је ХДЗ на власти, а то је више од 95 одсто Хрвата, носиоцима усташке идеологије и вриједности НДХ за мене је један националистички и фашистички приступ - каже Љубић.

Он је додао да су носиоци таквих манипулација које долазе из дијела политичког Сарајева из такозване национал-социјалистичке љевице која је "екстремнија од екстремне деснице".

- То је оно што нас све у БиХ треба забринути. Хладне главе морамо размислити шта је то наш интерес у БиХ и схватити да БиХ може бити стабилна само уз договор легитимних представника три народа. Оптуживати цијели један народ или странку која га већински заступа доводи БиХ у врло незгодну ситуацију. Овај говор мржње људи који се представљају као антифашисти врло је опасан за БиХ - рекао је Љубић.

Замјеник предсједника Главног одбора ХНС-а Бариша Чолак изјавио је да ХДЗ БиХ још није добио званичан став СДА у вези са приједлозима који су им упућени, али да су високи званичници те странке у јавности већ одбацили све приједлоге ХНС-а, назвавши их лошијим од оних који су сада на снази.

- Такве констатације су жалосне, јер приједлози подразумијевају измјене које би довеле до тога да Хрвати могу изабрати своје представнике - додао је Чолак.

Шеф Одјељења културе, медија, спорта и информисања ХНС-а Иван Вукоја најавио је да ће ХНС 27. фебруара у Парламентарној скупштини БиХ у Сарајеву организовати јавну расправу и представити "Приједлог трансформације Јавног РТВ система БиХ намијењеног хармонизацији и интеграцији јавног и медијског простора у БиХ".

Он је додао да је ријеч о моделу одрживог Јавног РТВ система БиХ у складу са основним начелом Устава БиХ, а то је конститутивност народа.

Извор: СРНА