latinica  ћирилица
13/02/2017 |  14:59 ⇒ 22:33 | Аутор: РТРС

Јачање сарадње између Сребренице и дистрикта Брчко

Делегације Брчко дистрикта и општине Сребреница разговарале су данас у Брчком о наставку и даљем јачању сарадње између ове двије локалне заједнице.
Брчко: Јачање сарадње Сребренице и Дистрикта - Фото: СРНА
Брчко: Јачање сарадње Сребренице и ДистриктаФото: СРНА

На састанку су учествовали градоначелник Брчког Синиша Милић, његов замјеник Анто Домић и предсједник брчанског парламента Есед Кадрић, док је делегацију општине Сребреница предводио њен начелник Младен Грујичић.

"Сребреница је не само симбол страдања Бошњака и Срба, него и изградње складних међунационалних односа. Она је примјер како послије тешких ратних година треба да идемо напријед. Данас је било ријечи и о томе да дистрикт, у складу са могућностима, финансира одређене пројекте у овој општини", рекао је Милић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да ће 8. марта делегација Сребренице бити гост на прослави седамнаестогодишњице проглашења Брчког дистриктом, као што ће касније и представници дистрикта присуствовати свечаном обиљежавању Дана општине Сребреница.

"Било какве персоналне промјене на челу општине Сребреница и дистрикта не треба да мијењају суштину односа двије локалне заједнице. Данас је започета и иницијатива о потписивању меморандума о разумијевању у којем би биле прецизиране све активности које намјеравамо заједнички да остваримо", додао је Милић.

Он каже да је до сада из буџета Брчког за инфраструктурне пројекте у општини Сребреница издвојено 800.000 КМ.

Милић је нагласио да постоји иницијатива да у Сребреници један од јавних објеката, који је финансирала брчанска Влада, у знак захвалности добије име Брчко дистрикта.

"Данас смо, уз исказану жељу да ојачамо пријатељство, презентовали нову политику Сребренице. Ријеч је, прије свега, о путу економског развоја и слања нових, позитивнијих порука из наше средине", рекао је Грујичић.

Он је навео да је у Сребреници "враћено" узајамно повјерење Срба и Бошњака.

"То смо показали и скупштинском већином која је мултиетничка и која је на располагању свим грађанима", додао је Грујичић.

Говорећи о перспективама развоја општине Сребренице, он је оцијенио да је примарни циљ јачање економије, што се може постићи, прије свега, привлачањем инвестиција.

"Многи су покушавали да заваде два народа који живе у Сребреници, али нису успјели. Она је данас један од најбезбједнијих градова у БиХ. Планирамо да реализујемо неколико пројекта који ће сигурно препородити нашу општину", каже Грујичић.

Он је рекао да је циљ и да Сребреница буде центар регије Бирач, а не да се, као што су неки до сада чинили, манипулише страдањем и трагедијом.

Извор: Срна