latinica  ћирилица
13/02/2017 |  14:34 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Дачић поручио Штиру: Цијела Србија је потресена

"Веома смо се растужили, то је велики ударац за српску дипломатију. Цијела Србија је потресена", иронично је данас прокоментариосао шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјаву хрватског колеге Давора Иве Штира да се "из Србије кука зато што су (из Хрватске) одбили захтев за билатерални сусрет, али да су о томе (у Београду) морали да размисле прије него што су нападали кардинала Степинца".
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

- То је толико велики ударац за нашу дипломатија да не знам како ћемо то преживјети. Шта они замишљају? Они очигледно не желе да се баве диплматијом и рјешавањем проблема, они желе да стварају проблеме. Нека стварају проблеме, ја нисам тај који ће ћутати на рехабилитацију усташтва, фашизма, нацизам - казао је Дачић.

Он је навео да Србија не може да пристане на рехабилитацију усташтва па макар нам цијена била толико висока да они неће ни да се сретну с нама.

Упитао је и да ли то Хрватска очекује да ће неко у Србији да хвали Алојзија Степинца и усташки покрет из Другог свјетског рата, те навео да Хрватска може да диже споменике и Павелићу и Хитлеру.

- Али неће значити да ћемо ми то оправдавати, због тога да бисмо са њима водили дијалог, да треба да пљунемо на сопствену историју - рекао је шеф српске дипломатије.

Додао је да њему не смета то што је Штир унук пуковника усташке војске, што је његов деда проглашен за ратног злочинца, што је његов деда био помоћник Макса Лубурића, за кога се наводи да је највећи злочинац који је командовао Јасеновцем.

Али, како каже, смета му што је Штирова државна секратарка родјена сестра усташког терористе који је отео авион 1976. на лету из Нјујорка до Чикага и за то осуђен на 30 година затвора.

- Што они не поставе питање како је могуће да смо ми свих ових година добро сарадјивали са Хрватском, све док нису почели да величају усташки покрет - наводи Дачић.

Серија оптужби на релацији Београд Загреб почела је прошлог четвртка након откривања споменика кардиналу Алојзију Степинцу када је Дачић оптужио Хрватску за подизање споменика "ратном злочинцу".

Хрватски министар потом је одбио Дачићев предлог за билатерални састанак, а Дачић је у недељу на конференцији за новинаре рекао да је био спреман на дијалог с хрватским колегом, иако он долази из породице и која се борила против фашиста, а Штир из усташке породице.

Штир: Хрватска жели односе са Србијом, али без Дачића

- Хрватска и даље жели да развија односе са Србијом и званичном Загребу је важно да има мати комуникацијски канал с Београдом, али то се не може остварити са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, изјавио је данас министар спољних и европских послова Давор Иво Штир.

Зато, казао је Штир, о односима двију земаља комуницирају премијери.

Штир је након састанка с норвешким шефом дипломаије Боргеом Брендеом рекао да дијалог са Србијом треба да остане отворен, али је очито да се то не може остварити преко Дачића који Хрватску оптужује за фашизацију.

Давор Иво Штир

Упитан са ким би онда Хрватска требало да разговара у Србији, Штир је одговорио да тај канал постоји и да су двојица премијера "у комуникацији".

- Након изјава министра Дачића који је напао кардинала Степинца по једном старом комунистичком шаблону, одбили смо његов захтјев да одржимо билатерални сусрет овога викенда, али сам исто тако нагласио да ми морамо имати и имамо отворен један канал комуникације с Београдом. Тај канал је већ успостављен, видјели сте да су премијери у комуникацији и мислим да је то важно јер ми желимо и даље развијати односе који ће омогућити да се рјешавају отворена питања - истакао је.

Штир је рекао и да је политика хрватске владе јасна када је ријеч о подстицању мира и стабилности на југоистоку Европе.

Штир је рекао да и да је у Србији у току предизборна кампања, те да ће вербалних напада бити и даље.

- Кука се због тога што смо одбили тај захтјев за билатерални сусрет, али о томе су морали размислити прије него што су напали кардинала Степинца у најгоре маниру једног комунистичког апаратчика - казао је Штир.