latinica  ћирилица
13/02/2017 |  14:13 | Аутор: РТРС

За злато, сребро и драгуље седам милиона марака

Продаја накита од злата, сребра и драгуља доживљава процват, што потврђује податак да је лани за увоз ових племенитих метала и драгог камења у БиХ потрошено готово седам милиона КМ, односно за пола милиона више у односу на годину раније.
Накит од мурано стакла - Фото: РТРС
Накит од мурано стаклаФото: РТРС

 

Посебно је упечатљиво то што је лани увезено и чак пет пута више злата него годину раније, док је за драгуљарске предмете и њихове дијелове искеширано чак 5,84 милиона КМ.

Подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ показују да су лани најмање увожени обични метали платирани златом у облику производа, те сребро и необрађена платина у облику производа или у облику праха.

- Што се тиче ове године, у јануару су увезени драгуљарски предмети и њихови дијелови у вриједности од 116.754 КМ, док је за остале предмете од племенитих метала или метала платираних племенитим металима потрошено 405.179 КМ - рекли су у УИО.

За грам злата тренутно је у БиХ потребно издвојити од 70 до 100 марака, у зависности од тога колико има карата. Продавци широм Српске истичу да су, узимајући у обзир економску ситуацију становника, задовољни продајом накита.

- Продаја накита је лани повећана за неких десет одсто у односу на 2015. годину када на прсте можемо набрајати шта смо све продали. Највише се траже вјеренички прстенови и бурме - рекли су у једној од бањалучких златара.

Продајом накита од племенитих метала нешто мање су задовољни продавци у ФБиХ. Златари у Сарајеву се питају ко набавља толико злато, сребро и драгуљарске предмете када је, кажу, продаја готово стала.

- Ситуација што се тиче продаје је из године у годину све лошија. И то није само случај код мене, него на цијелој Башчаршији - рекао је власник златарске радње који није желио да му објавимо име.

Извршни директор Удружења економиста РС - SWOT Саша Грабовац истиче да становници у несигурним временима настоје да купе злато или друге племените метале, јер им се то чини као најсигурнија инвестиција.

- Становници који то раде морају знати да су племенити метали берзанска роба, коју у одређеном тренутку, када им затреба новац, могу да продају, али по знатно нижој цијени. Због тога онај ко инвестира, рецимо у злато, мора бити стрпљив и чекати прави тренутак да га уновчи - рекао је Грабовац.

Увоз племенитих метала по годинама

6.952.068 КМ у 2016. години

6.304.474 КМ у 2015. години

6.356.943 КМ у 2014. години

Увоз племенитих метала у 2016. години

Драгуљарски предмети и њихови дијелови   -  5.847.882 КМ

Остали предмети од племенитих метала или метала платираних племенитим металима  -  916.078 КМ

Предмети златарства или филигранства и њихови дијелови  -  148.111 КМ

Платина, необрађена у облику производа или у облику праха  -  20.039 КМ

Злато  -  10.033 КМ

Обични метали или  сребро, платирани  -  329 КМ

Извор: Глас Српске