latinica  ћирилица
13/02/2017 |  13:16 ⇒ 13:20 | Аутор: РТРС

Добој - Пшеницом засијано више од 14.000 хектара

Више од 14.000 хектара пољопривредног земљишта на подручју Добоја засијано је пшеницом, која је све заступљенија код локалних пољопривредних произвођача због повољне цијене на тржишту и кратког рока производње.
Сјетва - Фото: РТРС
СјетваФото: РТРС


Руководилац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручне јединице Добој Драгиша Марковић рекао је и да су прошлогодишња искуства са овом културом добра, те да су велики приноси и повољна откупна цијена повећали интерес код произвођача.

Он је на данашњем стручном предавању за пољопривреднике о теми "Савремене технологије у пољопривредној производњи", навео да је пшеницу од ниске температуре заштитио сњежни покривач, те указао да је веома важно придржавати се рокова за спровођење агротехничких мјера прихране, чему треба приступити већ у овом мјесецу.

Марковић је напоменуо да су просјечни приноси са садашњим сортама ниски и по хектару износе до 3,5 тоне, док су прошле године у Србији износили и до 12 тона.

Према његовим ријечима, у БиХ се веома мали број пољопривредних произвођача одлучује за сјетву квалитетних сорти пшенице које дају мање приноса јер се систем плаћања обрачунава по килограму, а не по квалитету зрна као што је пракса у земљама окружења.

Начелник градског Одјељења за пољопривреду Душко Паравац рекао је да је на подручју Добоја око 34.000 хектара земљишта у функцији пољопривредне производње.

Он је најавио је да ће у наредних мјесец дана бити објављен приједлог локалног правилника о подстицајима за пољопривреду, који прати републички правилник, а ријеч је о буџетским средствима намијењеним за директну пољопривредну производњу.

Данашње стручно предавање организовали су Одјељење за пољопривреду града Добоја заједно са Ресором за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Подручне јединице Добој.

Извор: Срна