latinica  ћирилица
13/02/2017 |  12:47 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Рудо дио пројекта ИРБ-а за финансирање интегрисаног и одрживог локалног развоја (ВИДЕО)

За девет локалних заједница посредством ИРБ-а данас је одобрено 810.000 марака бесповратних средстава у оквиру механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској, од чега је Влада Српске обезбиједила 460.000, а Влада Швајцарске 350.000 марака. Корисници средстава у овом циклусу су Рудо, Приједор, Чајниче, Бијељина, Брод, Нови Град, Модрича, Калиновик и Шамац. Укупно учешће локалних заједница у пројектима износи више од 350.000 марака.
Рудо - Фото: РТРС
РудоФото: РТРС

Oпштини Рудио ова средства додијељена су трећи пут. У оквиру трећег циклуса Финансијског механизма добили су више од 99. 000 марака, која ће бити утрошена за унапређење производње малине.

"Захваљујући овом пројекту, направили смо значајне помаке на подстицању развоја у области пољопривреде општине Рудо, прије свега у области малинарства", рекао Рајак Рато, начелник општине Рудо.

Финансијски допринос Механизма по појединачном финансираном пројекту није могао бити нижи од 50.000, нити виши од 100.000 марака. Општине су биле дужне да обезбиједе суфинансирање од 25 одсто укупне вриједности пројекта.

"Ово нису грант средства која се тек тако добијају, ово су пројекти везани за стратешке документе локалне заједнице разрађени, осмишљени за које локална заједница мора да обезбиједи одређена сртедства", истакла је Лејла Решић, министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске.

У ИРБ-у најављују да ће и наредне године локалне заједнице моћи да аплицирају за бесповратна средства која би требало да буду око 800.000 марака.

"Општине ће да обезбиједе властито учешће и ми се искрено надамо да ће то испунити циљеве из локалних стратегија развоја што је крајњи циљ пројекта", нагласио је Игор Видовић, извршни директор Инвестиционо развојне банке.

Пројекат је успостављен сарадњом Министарства финансија и Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, УНДП-иа и ИРБ-а Српске.