latinica  ћирилица
13/02/2017 |  11:33 | Аутор: РТРС

Прошлогодишња раст добити намјенске индустрије 15 до 20 одсто

Укупан извоз намјенске индустрије БиХ прошле године износио је 171.194.521 КМ, а раст добити компанија, у односу на 2015. годину, био је од 15 до 20 одсто.
Производња наоружања (фото: Manager.ba) -
Производња наоружања (фото: Manager.ba)

Највише се извозило у Египат, Саудијску Арабију, САД, Пакистан, Бугарску, Малезију, Србију, Авганистан, Турску и Швајцарску, саопштено је из Спољнотрговинске коморе /СТК/ БиХ.

На сједници Одбора Групације намјенске индустрије СТК закључено је да је, као и претходне године, боље пословне резултате омогућила повећана потражња на свјетском тржишту, али и побољшани услови пословања на домаћем, који се првенствено односе на измјене Закона о контроли спољнотрговинског промета робе и услуга од стратешке важности за безбједност БиХ којима су смањене административне баријере.

Истакнуто је да је током прошле године ова индустријска грана забиљежила велики број запошљавања и да је планиран наставак повећања пословне активности.

Одбор је закључио да значајно повећање извоза у протеклом периоду не смије зауставити настојања ка побољшању пласмана и проширењу асортимана робе и услуга на већ постојећим тржиштима, али и проналаску нових тржишта.

С тим у вези, на састанку је разговарано и о значају промоције ове перспективне индустријске гране у земљи и иностранству, те о значају регионалног повезивања и заједничког наступа на међународним сајмовима.

Извор: СРНА