latinica  ћирилица
13/02/2017 |  11:32 ⇒ 12:18 | Аутор: РТРС

Шамац - Постепено искључење јавне расвјете због рационализације трошкова

На подручју општине Шамац постепено ће бити искључивана јавна расвјета због дуга од 120.000 КМ који буџет ове локалне заједнице не може да поднесе, рекао је вршилац дужности начелника за финансије Слободан Сјенчић.
Шамац - јавна расправа - Фото: СРНА
Шамац - јавна расправаФото: СРНА


Сјенчић појашњава да је ријеч о дуговањима по основу комуналне накнаде за коју општина издаје рјешења мјесним заједницама, додајући да се од укупног дуга 80.000 КМ односи на дуговања старија од годину дана, а 40.000 КМ на дуговања до годину дана.

Он је указао да су активности општинске власти усмјерене на уштеде трошкова, а неки од битних су трошкови за јавну расвјету на подручју града и 25 мјесних заједница.

Сјенчић, који је и предсједник општинске Комисије за анализу стања јавне расвјете, каже да је комисија за мјесец и по дана снимила стање на терену и на основу тога утврдила мјере уштеде.

"Једна од мјера је искључење јавне расвјете у свим мјесним заједницама, осим свјетиљки које су директно прикључене на бројила грађана, те свјетиљки на раскрсницама, тргу и центрима мјесних заједница", рекао је Сјенчић.

Он каже да је у току склапање уговора са грађанима да на њиховим бројилима буде регистрована потрошња и да они плаћају јавну расвјету, док је обавеза општине њено одржавање.

Сјенчић наводи да ће јавна расвјета бити постепено искључивана, те да грађани треба да склопе уговоре са општином, групно или појединачно, као и да се престане са издавањем рјешења за комуналну накнаду, чиме би годишње била остварена уштеда од око 60.000 КМ.

Он је изразио наду да ће Скупштина општине на сједници 27. фебруара подржати приједлог да се одлука о комуналној накнади стави ван снаге.

Када је ријеч о граду, каже Сјенчић, предложено је да буде искључена свака друга сијалица јавне расвјете, чиме би на годишњем нивоу била остварена уштеда од око 30.000 КМ.

"Овим мјерама би укупна потрошња за јавну расвјету била смањена за 90.000 КМ", рекао је Сјенчић.

Он истиче да су то ефекти краткорочних мјера за које је рок 1. април, док су дугорочне мјере замјена старих за лед сијалице.

Извор: Срна