latinica  ћирилица
13/02/2017 |  10:53 | Аутор: РТРС

Посланици ЕП у сриједу гласају о резолуцији о напретку БиХ

Посланици Европског парламента гласаће о резолуцији о напретку реформи у БиХ на путу ка ЕУ у сриједу, 15. фебруара, објављено је у сједишту Парламента у Стразбуру.

Дебата о предложеној резолуцији, уз учешће комесара ЕУ за проширење Јоханеса Хана биће одржана сутра, а гласање је заказано за сриједу у подне у оквиру пленарне сједнице Европског парламента.

У нацрту документа апелује се на БиХ да превазиђе своје етничке и политичке подјеле на путу према чланство у ЕУ и како би процес оцјењивања апликације за чланство у Унији био успјешан, наводи се на веб-сајту Европског парламента.

БиХ је поднијела апликацију за чланство у ЕУ у фебруару 2016. године, а Европска комисија тренутно је процјењује.

Резолуцији је припремио извјестилац Европског парламента за БиХ Кристијан Дан Преда.

Одбор за спољне послове Европског парламента усвојио је крајем јануара Извјештај о БиХ за 2016. годину у којем се поздрављају позитивни кораци направљени у БиХ на путу ка ЕУ.

"Радујемо се ставу Европске комисије о тој апликацији и желимо да охрабримо власти у БиХ да овај процес схвате веома озбиљно и да се томе посвете", изјавио је тим поводом Преда.

Он је нагласио да БиХ треба да се фокусира на реформе и избјегава теме које изазивају раздоре и могу да успоре напредак БиХ на путу ка ЕУ.

Извор: СРНА