latinica  ћирилица
13/02/2017 |  10:45 ⇒ 16:58 | Аутор: РТРС

Шаровић: Прекогранични утицај из Хрватске узроковао појаву птичијег грипа

На подручју Приједора, гдје је у петак потврђено присуство птичијег грипа - високопатогене инфлуенце птица, подтип "Х5", данас ће бити настављене анализе.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Министар вањске трговине и економских односа у СМ БиХ Мирко Шаровић је за федералне медије рекао како је ријеч о прекограничном утицају , јер у Хрватској постоји више жаришта птичијег грипа.

- Овдје је ријеч о прекограничном утицају, јер у Хрватској има више жаришта птичијег грипа. Из више хрватских жупанија забрањен је увоз пилећег меса и живих животиња у БиХ. Ситуација је за сада под контролом, рекао је Шаровић.

Раније је потврђено да су подручја приједорских насеља Тукови, Ризвановићи, Раковчани, Хамбарине, Гомјеница, Чараково, те Саничани и Петрово, у зони рибњака Саничани, проглашени подручјем зараженим птичијим грипом, речено је јуче на састанку градоначелника Приједора Миленка Ђаковића са представницима надлежних институција.

Болест је утврђена код домаћих орнаменталних кока које је власник држао као украсну перад, саопштено је из Министартсва пољпривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.