latinica  ћирилица
13/02/2017 |  10:26 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

СИПА контролисала евентуалне контакте вехабија ухапшених у Аустрији (ВИДЕО)

Радикални исламисти током прослава Нове године планирали су да изведу терористичке нападе на трговима БиХ, Србије и Хрватске.
Вехабије у БиХ - Фото: РТРС
Вехабије у БиХФото: РТРС

Информације су то безбједносних служби из земље и региона. Незванични извори појединих медија кажу да су ове пријетње у директној вези са недавним хапшењима у Аустрији око 15 мушкараца са подручја Балкана, те једног Сиријца.

СИПА је на захтјев аустријских безбједносних агенција провјерила да ли су недавно ухапшене вехабије из БиХ у Аустрији имале контакте у БиХ. Стучњаци за безбједност упозоравају да безбједносне и политичке структуре у Сарајеву нису дорасле борби против тероризма већ да подржавају екстремисте.

Највесилија ноћ у години требало је да постане крвави пир радикалних исламиста. Сумњало се да ће напад бити изведен у Сарајеву или у Хрватској и Србији. Ове информације, према писању "Вечерњег листа" домаће и регионалне безбједносне службе су добиле од америчке агенције ЦИА и њемачког БНД-а.

Наводно су им сугерисали да не алармирају јавност, већ да повећају безбједност - а опасност се није смјела игнорисати због ранијих лоших искустава, прије свега, убиства полицајца у Зворнику.

- Тероризам је у Сарајеву маргинализован. Тероризам се у Сарајеву прикрива сталним креирањемем неких корупционашких измишљених афера јер тероризам се прикрива сталним изазивањем неких политичких тензија. Нарочито сада када са сиријског ратишта долазе фрустрирани и поражени борци Нусра фронта, Ал Каиде и Исламске државе, каже стручњак за борбу против тероризма, Џевад Галијашевић.

Да у Сарајеву нема истинске борбе против тероризма јасно је, каже Галијашевић, јер бх. безбједносне службе чак нису ни знале да међу ухапшенима у Аустрији има 15 бх. држављана, и да су повезане са Мирсадом Омеровићем из БиХ, селефијским вођом раније осуђеним за припадност "Исламској државу".

Познаваоци безбједносних прилика кажу да аустријске колеге БиХ нису укључиле ни у прошлоседмичне рације у Грацу и Бечу и претресе станова и џамије.

Потврда директора Сипе, Перице Станића, да су по захтјеву аустријских колега провјеравали контакте недавно ухапшених у Аустрији, доказ је да их укључују само када треба да додатно прикупе информације.

Једини адекватан одговор на безбједносне изазове даје Српска, сматрају стручњаци.

- И Управа криминалистичке полиције и Урава за организовани и тешки криминалитет заједно са управама за борбу против тероризма и екстремизма и Управом за обезбјеђење објеката, треба и даље да наставе да раде овај посао који су досада ефикасно радили, истиче Галијашевић.

Да се борби против тероризма мора приступити оштрије, организованије и боље - недавно је указала и америчка Влада објавивши листу од 78 терористичких напада, од којих су два у БиХ.