latinica  ћирилица
13/02/2017 |  10:05 | Аутор: РТРС

СДП тражи Пленковићеву оставку

Посланик СДП-а у Хрватском сабору Гордан Марас оцијенио је да би премијер Хрватске Андреј Пленковић требало да поднесе оставку ако у Њемачкој буде доказано да је министар науке и образовања Паво Баришић плагирао докторат.
Андреј Пленковић - Фото: klix.ba
Андреј ПленковићФото: klix.ba

Марас сматра да је Пленковић, подршком свом министру, преузео одговорност.

- Баришић и Пленковић би, уколико Баришићу буде доказано плагирање у Аугзбургу, требало заједно да поднесу оставке - навео је Марас.

Хрватски медији објавили су недавно да је против Баришића поднесена нова пријава за такозвани аутоплагијат.

Баришић је пријављен у Њемачкој због аутоплагирања своје докторске дисертације, одбрањене 1989. године на Универзитету у Аугзбургу.

Хрватски сабор одбацио је захтјев опозиције да се изгласа неповјерење Баришићу због плагирања научног рада.

Опозиција се позвала на мишљење саборског Одбора за етику у науци и високом образовању који је пресудио да је Баришић варао, односно да је преузео дијелове текста америчког филозофа Стивена Шлезингера, не наводећи изворе.

Одбор је мишљење донио по пријави четворице научника који су 2011. године оптужили Баришића за плагијат, односно да је у чланку објављеном у часопису "Синтезис филозофика" плагирао више дијелова туђих чланака, књига и извора са интернета.

Баришић је од почетка негирао плагирање и тврдио да је ријеч о "пропусту у штампи" који је отклоњен већ у другом издању његовог текста, прије него што је против њега поднесена пријава.

Извор: СРНА