latinica  ћирилица
13/02/2017 |  09:57 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Након Посушја и Љубушки добија споменик усташким терористима (ФОТО)

У Љубушком ће 19 припадника хрватске националистичке паравојне групе из акције Феникс, који су 1972. године упали у Југославију како би вршили терористичке акције, подигли устанак и срушили политички поредак СФРЈ, добити споменик!
Феникс - Фото: vecernji.hr
ФениксФото: vecernji.hr

Потврђено је то на трибини у Градској управи у Љубушком, на којој је приказан документарни филм "Акција Феникс" која је одржана у склопу програма обиљежавања Дана општине Љубушки, пишу федерални медији.

На трибини су говорили Боже Вукушић, писац књиге "Хрватско револуционално братство – Рат прије рата" на основу које је настао филм, Вице Вукојевић и Иван Бутковић. Кипар Зденко Галић, аутор рјешења будућег споменика у Љубушком, представио је пројекат и објаснио изглед будућег споменика.

Споменик ће бити изграђен поред Основне Школе Марко Марулић и заузимаће укупно 45 м2. Грађевина превиђа 19 коцки које ће симболизовати "19 револуционара".

С обзиром да је споменик у Љубушком, на двјема коскама биће представљена двојица "револуционарА", родом из Љјубушког – Паво Вегар и Лудвиг Павловић. С десне стране споменика биће постављена плоча на којој ће бити уписана имена осталих "револуционара" уз текст Адолфа Андрића.

Споменик би требао бити завршен до почетка љета а медији наводе како ће главни финансијери "бити наши људи из Аустралије који су били повезани с Хрватским револуционарним братством".

Споменик хрватским усташким "револуционарима" већ постоји у Посушју, у којима је и једна улица добила име.

Посушје

Подсјећамо, Бугојанска група или група Феникс је неформални назив хрватске терористичке групе која се пробила на подручје Југославије 20. јуна 1972. Инструирана од стране хрватске националистичке емиграције, група је имала за циљ вршење терористичких акција ради покретања рата за рушење Југославије и обнову НДХ.

Бугојанску групу је организовало Хрватско револуционарно братство -  тајна организација основана 1961. у Аустралији а која је дјеловала и у Европи и САД.

Након гушења Хрватског прољећа 1971. године, ХРБ је био увјерен да се у Хрватској створила повољна клима да се покрене оружани устанак. Након кратке припреме, ХРБ је организовао људство, оружје и новчану подршку да пошаље иницијалну групу од деветнаест припадника, која је имала задатак покренути оружане акције. Већина терориста је дошла из Аустралије, док је војна опрема била набављена у Њемачкој.

На челу групе налазила су се браћа из околине Тузле, Адолф и Амброз Андрић.

 Поред Феникса паралелно су требале бити извршене акције "Матилда" (минирање главног трансформатора у Загребу) и "Круг" (тровање водовода у Београду). Група се је састојала од укупно 19 чланова. Након кратких припрема у кампу у Салзбургу (Аустрија) пребацују се у Југославију.

 Извор: РТРС/агенције