latinica  ћирилица
13/02/2017 |  09:28 ⇒ 16:29 | Аутор: РТРС

Иванцов: Власти Српске посвећене спровођењу Дејтонског споразума

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов рекао је да су гласине о могућем распаду БиХ претјеране с циљем да се подстакну тензије и одврати пажња од стварних проблема.
Петар Иванцов - Фото: РТРС
Петар ИванцовФото: РТРС


"Према мом мишљењу, гласине о распаду БиХ нису само претеривање, оне често циркулишу са циљем да се намерно створе тензије у земљи како би се локалном становништву и међународној заједници скренула пажња са истински важних проблема везаних за социјални и економски развој, безбједност и радикализацију", истакао је Иванцов.

Он је рекао да су те гласине често повезане са референдумом у Републици Српској, преноси Радио Слободна Европа.

"Дозволите ми да вас уверим - власти Републике Српске су у потпуности посвећене спровођењу Дејтонског споразума, не доводе у питање принципе тог споразума и активно их промовишу, поступајући искључиво у складу са принципима демократије и унутар локалног правног оквира", истакао је Иванцов.

Он је рекао да је Дејтонски споразум, којим је окончан рат у БиХ, увијек био критикован од неких снага.

"БиХ функционише на основу важећег међународног правног документа који садржи све неопходне основне принципе. Ми, као један од гаранта тог мировног споразума, подржавамо суверенитет и територијални интегритет БиХ, децентрализацију у систему одлучивања, као и основна правила једнакости, компромиса и консензуса међу народима који чине државу", поручио је Иванцов.

Извор: СРНА