latinica  ћирилица
13/02/2017 |  09:08 ⇒ 09:20 | Аутор: РТРС

Око титра због аномалија

Неконтролисане покрете ока или такозвани нистагмус према процјенама стручњака има једно од неколико хиљада дјеце. Ово невољно титрање очију најчешће указује на озбиљан офталмолошки или неуролошки проблем, а јавља се и у случајевима када постоји проблем са центром за равнотежу или средњим увом.

 Титрање очију у зависности од случаја до случаја има своју брзу и спору фазу и различити правац покрета очију. Нистагмус може да буде стечен или пак урођен и он се обично јавља током првих мјесеци живота.

- Најчешће узрок урођеног нистагмуса је лош вид, који настаје због урођене катаракте, јако високе диоптрије, насљедне болести мрежњаче, урођене анатомске аномалије ока, неразвијености видних путева и слично. Зато се савјетује што ранија операција конгениталне катаракте и то у првим недјељама живота. Постоје и облици нистагмуса који се јављају изненада у дјетињству, па поред титрања ока дијете криви главу и врат. Овај облик нистагмуса обично послије извесног времена спонтано нестаје.

Разне болести централног нервног система као што су тумори, мождани удар, мултипле склерозе, повреде или дегенеративне болести, такође могу да изазову појаву "играња" ока. Веома ријетко се дешава да нека одрасла особа има једва примјетни нистагмус без неког другог обољења нервног система.

- Лијечење нистагмуса је веома тешко и ограничено. Може да се покуша са хирургијом на мишићима покретачима ока, убризгавањем ботокса у мишиће ока. Често се ови поступци комбинују са операцијом разрокости. У неким случајевима, повољан ефекат дале су и биолошке терапије, акупунктура и кутане стимулације главе и врата. Нажалост, и дан-данас је наше знање о патогенези и механизму настанка нистагмуса ограничено, што се директно одражава и на одабир терапијских поступака.

Извор: Вечерње новости