latinica  ћирилица
13/02/2017 |  09:04 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Суфицит у наплати од 272 милиона КМ од индиректних пореза

Снажан раст наплате индиректних пореза у децембру прошле године повећао је и раст нето кумулативне наплате ових пореза, чиме је прошла година завршена са суфицитом од 272 милиона КМ, или растом наплате од 5,2 одсто у односу на 2015. годину, подаци су Одјељења за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање БиХ.
Управа за индиректно опорезивање - Фото: РТРС
Управа за индиректно опорезивањеФото: РТРС

Усљед традиционалног повећања потрошње крајем године због празника било је реално очекивати наставак позитивних трендова у наплати индиректних пореза у децембру, и та позитивна очекивања била су премашена.

Нето наплата прихода од индиректних пореза у децембру је због снажног раста бруто наплате порасла за 11,4 одсто у односу на исти мјесец 2015. године.

Позитивни трендови у децембру повећали су кумулативни суфицит код прихода од ПДВ-а на 178,4 милиона КМ, а код прихода од царина на 8,4 милиона КМ.

Негативни трендови код прихода од акциза на дуван у децембру нису могли знатније угрозити кумулативни раст, тако да је суфицит на акцизама и путаринама, захваљујући стабилној наплати прихода на деривате нафте, износио 79,8 милиона КМ.

Извор: СРНА