latinica  ћирилица
13/02/2017 |  08:42 | Аутор: РТРС

Шта треба чистити у стану сваког дана

Сви уживају у уредном и чистом дому, али се дешава да немамо времена за свакодневно чишћење. Ипак, постоје предмети у стану на чију чистоћу треба пазити редовно, пише "Брајтсајд".
Одржавање - Фото: илустрација
ОдржавањеФото: илустрација

Истраживања су показала да су кухињске крпе најпрљавији предмет у свачијој кухињи, а исто се односи и на пешкире које држимо у купатилу. Будући да их користимо више пута дневно, брзо се испрљају па је потребно редовно их мијењати.

На кључевима се налази више бактерија него на дугмићима у лифтовима, иако се већина особа ретко сјети да и њих треба чистити. Тај предмет углавном чувамо на нехигијенским местима, попут џепова, а често се догоди да падну на под гдје "покупе" велику количину бактерија.

Иако се чишћење плочица у тушу или кади чини као велики посао, можете и на брзину да их пребришете сувом крпом након сваког туширања, чиме ћете са неколико минута посла спријечити таложење каменца и скупљање бактерија.

Најбољи начин за дезинфекцију сунђера за прање посуђа је микроталасна рерна. Након што добро оперете сунђер, ставите га у микроталасну рерну на минут, на најмањој јачини.

Међу стварима које би требало одржавати чистим у стану свакако је и судопера, која је изузетно плодно мјесто за бактерије.

Најбољи начин за чишћење даске за сјецкање је уз помоћ мјешавине сирћета и воде – у том раствору оставите даску да одстоји неколико минута. Други начин је директно прање даске за сјецкање уз помоћ соде бикарбоне и воде.

На четкици за наношење пудера брзо се скупљају бактерије. Препоручује се да се чисти у топлој води са сапуном или шампоном, и то након сваке употребе.

Извор: РТС, Брајтсајд