latinica  ћирилица
13/02/2017 |  08:32 | Аутор: РТРС

Павић: Рудник "Љубија" продати ономе ко ће се бавити рударењем

Лидер ДНС-а Марко Павић поручио је да ће подршку ове партије добити онај купац Рудника жељезне руде "Љубија" који ће се бавити рударењем.
Марко Павић - Фото: РТРС
Марко ПавићФото: РТРС

Павић је нагласио да Приједорчани и ДНС желе да, ако се већ продаје рудник, нови власник буде неко ко ће се бавити рударењем, отворити рудник, запослити 300 радника и оспособити пругу од Љубије до Приједора.

Он је синоћ за Алтернативну телевизију оцијенио да се сви баве спекулацијама у вези са овом темом, али да ДНС-у није битно ко ће купити рудник, већ ко ће радити.

Павић је подсјетио да је рудник приватизован 2004. године и да га је купио "Арселор Митал", те да 51 одсто капитала припада "Миталу", а 49 одсто руднику "Љубија", у оквиру чега 65 одсто има Република Српска.

"У уговору о приватизацији написано је да `Митал` има сва експлоатациона и истраживачка права на Љубију, Томашицу, Омарску и Дреновачу", навео је Павић.

Он је рекао да Република Српска треба да добије оно што јој припада од 60 милиона КМ нераспоређене добити, али и указао да је однос у управном одбору предузећа такав да су три члана "Миталова", а два из "Љубије".

Говорећи о коалицији са СНСД-ом и Социјалистичком партијом, Павић је рекао да се на састанцима коалиције разговара о унапређењу рада јавних предузећа, а не само о кадровским рјешењима.

"Тражи се такав рад који ће оправдати повјерење које су грађани, а и власт дали руководству јавних предузећа. Прије свега, тражи се одговорност према националним добрима које треба искористити за унапређење живота у Републици Српској", рекао је Павић.

Он сматра да треба рјешавати питање вишка запослених и да је и то предмет коалиционих разговора, али да та питања требају рјешавати руководства и надзорни одбори предузећа.

Павић је навео да у Српској вјероватно има страначких запошљавања, али да то није у обиму у каквом се јавности представља.

Он је рекао да се економска криза не може ријешити задуживањима већ стварањем нове вриједности којом се могу враћати кредити, али да је тренутна ситуација таква да је задуживање неопходно.

Павић је нагласио да је то резултат и блокада са нивоа БиХ да се одређена средства доставе Републици Српској, с циљем дестабилизовања власти у Српској, а што је ишло на штету грађана.

Он у стварању нове вриједности, улагању капацитета и запошљавању види и рјешење за останак младих на овим просторима.

Павић је рекао да би и Европа требало више да помогне у стварању тих услова, а мање да се бави питањима у вези са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, попут санкција и његових реаговања на изјаве лидера СДА Бакира Изетбеговића или другим питањима која нису битна за живот грађана у БиХ.

Извор: СРНА