latinica  ћирилица
13/02/2017 |  08:04 ⇒ 22:18 | Аутор: РТРС

Смањен ниво воде на брани Оровил послије масовне евакуације (ФОТО/ВИДЕО)

Ниво воде на брани Оровил, на сјеверу Калифорније, опао је данас, чиме је смањен ризик од њеног даљег попуштања и изливања воде, након што је евакуисано готово 200.000 људи.
Највећа брана у САД - Фото: nezavisne novine
Највећа брана у САДФото: nezavisne novine

Службеници калифорнијског завода за водне ресурсе почели су јутрос да прегледају пукотине на преливнику бране на језеру Оровил, највише бране у САД, око 240 километара сјеверно од Сан Франциска.

Власти су у недјељу наредиле евакуацију људи који живе у подножју језера, јер би у случају пуцања бране могло да дође до изливања 9.144 метра високог воденог таласа на насељена подручја.

Око 250 калифорнијских полицајаца распоређено је у близини бране и дуж пута којим се спроводи евакуација како би управљали измјештањем становништва и спречили пљачке у напуштеним подручјима.

Евакуација је услиједила послије открића велике рупе на преливнику бране Оровил високе 235 метара и процјене да би брана могла да попусти за сат времена.

Језеро Оровил се користи и као резервоар, а ниво воде је значајно порастао посљедњих недјеља послије низа олуја које су погодиле Калифорнију, поготово њен сјеверни дио у којем се језеро налази.

Брана Оровил на ријеци Перо налази се око 240 километара од Сан Франциска, док је њено вјештачко језеро Оровил једно од највећих вјештачких језера у Калифорнији.

Изграђена још давне 1968. године, хидроелектрана Оровил има капацитет од 819 мегавата.

 Извор: Агенције