latinica  ћирилица
13/02/2017 |  07:58 ⇒ 08:02 | Аутор: РТРС

Нови Сад- Мјешовита комисија о Степинцу

Мјешовита комисија Српске православне цркве и Римокатоличке цркве која разматра историјску улогу хрватског кардинала Алојзија Степинца у НДХ, састаће се данас и сутра у Новом Саду.
Нови Сад - Фото: РТРС
Нови СадФото: РТРС

Ова комисија се прошле године састала два пута - први пут средином јула у Риму, када је утврђена методологија рада, а други пут у октобру Загребу када је разматрана Степинчева улога прије Другог свјетског рата.

На састанку у Новом Саду делегација СПЦ покушаће да докаже да је Степинац учестовао у стварању НДХ, као и да је био обавијештен о систематском прогону, масовним убиствима и покрштавању, пише београдска "Политика".

Делегацију СПЦ чине митрополит загребачко-љубљански Порфирије, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ славонски Јован, епископ бачки Иринеј и некадашњи амбасадор Србије у Ватикану Дарко Танасковић.

Римокатоличку цркву у комисији представљају загребачки надбискуп Јосип Бозанић, бискуп мостарко-дувањски Ратко Перић, бискуп пожешки Антун Шкорчевић, као и историчари Марио Јареб и Јуре Кришто.

Директор Музеја жртава геноцида у Београду Вељо Ђурић Мишина рекао је "Политици" да је ова установа доставила представницима СПЦ документацију о покрштавању Срба на простору НДХ.

Мјешовита комисија састаће се још два пута ове године, у Подгорици и Славонској Пожеги, гдје ће разговарати и о послијератном Степинчевом дјеловању. Закључак о њиховом раду требало би да буде објављен крајем године.

Формирање ове комисије иницирао је папа Фрањо 2014. године послије писма патријарха српског Иринеја поводом процеса проглашења Степинца за свеца, у коме је предочено да је Степинац подржавао НДХ, насилно покршавао вјернике и није чинио ништа да спријечи усташке злочине.

Извор. СРНА