latinica  ћирилица
12/02/2017 |  21:44 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

Павић: Самостална одлука Изетбеговића била би најјачи удар на Дејтон

Лидер ДНС-а Марко Павић сматра да би самоиницијативно покретање ревизије тужбе БиХ против Србије од бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, мимо воље друга два члана, био најјачи удар на Дејтонски мировни споразум до сада.
Марко Павић - Фото: РТРС
Марко ПавићФото: РТРС

 
Павић је објаснио да би се на тај начин испоставило да појединац може доносити одлуке мимо онога како је овим споразумом прописано, што је представља опасност, јер би тиме практично нестала улога Предсједништва БиХ.

Он је за Алтернативну телевизију рекао да би то изазвало прекомпозицију односа у БиХ, али и постављање питања важења неких дејтонских, као и одредаба које су некада са Републике Српске пренесене на ниво БиХ, што би водило погоршању односа у земљи.

Павић вјерује да до тога, ипак, неће доћи, јер нема сагласности друга два члана Предсједништва БиХ, нити има нових аргумената против Србије. Он је поновио да Бошњаци неће имати никакве користи од евентуалне ревизије тужбе и чињења зла Србији.

Лидер ДНС-а је подсјетио да је и сам Изетбеговић изјавио да је свјестан да би покретање ревизије тужбе могло пореметити односе у регији, те констатовао да Изетбеговић то свјесно продукује, јер му је тако лакше него да примири четири одбјегла посланика своје странке /СДА/.

"То је нешто што Изетбеговић ради за поене унутар странке, јер су односи у СДА пољуљани, али и поене за наредне изборе. То нема везе са правом, нити има везе са интересима бошњачког, ни српског народа, ни БиХ, ни Србије", рекао је он.

Павић је закључио да би Изетбеговић сам требао што прије прекинути са таквом реториком и бавити се важнијим питањима за грађане БиХ.

Извор:Срна