latinica  ћирилица
12/02/2017 |  20:54 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Свечана академија српског сабор "Заветници"

Српски сабор "Заветници" данас су свечаном академијом у Коларчевој задужбини у Београду обиљежили пет година постојања и најавили наставак политике суверене и слободне Србије, а Републици Српској и њеном руководству послали поруке подршке у очувању и јачању институција Српске.
Београд - Заветници - свечана академија - Фото: СРНА
Београд - Заветници - свечана академијаФото: СРНА


Предсједник "Заветника" Стефан Стаменковски поручио је да ће ова организација наставити своју политику суверене и слободне Србије и интензивно се бавити темама од виталних државних и националних српских интереса.

"Резултати које смо до сада имали - омасовљавање чланства, као и изборни резултати и све оно што свакодневно радимо на јачању међународних контаката, показали су да је то једина исправна политика коју Србија треба да води. Сва важна државна национална питања правовремено смо детектовали и понудили адекватна решења", рекао је Стаменковски на делегатској скупштини која је претходила свечаној академији.

Он је истакао да актуелно државно руководство у Србији "мора да пружи апсолутну подршку државном руководству Републике Српске и предсједнику Милораду Додику, који је показао на који начин се води држава и како се чувају њене ингеренције".

"Сматрамо да у будућем периоду сви грађани Србије треба максимално да се активирају у смислу подршке Републици Српској, а грађани Републике Српске да остану стамени и поносни као што су и до сада били и да наставе да чувају најпоноснији бастион српства", рекао је Стаменковски.

Члан Предсједништва "Заветника" Милица Ђурђевић рекла је да се у раду ове организације налази "косовски фундамент" који данас подразумијева прије свега слободну и суверену Србију, али и обнову свих њених вриједности и обнову државотворне идеје.

Она је нагласила да је "Заветнике" у досадашњем дјеловању красило то што никада нису дијелили Србе западно и источно од Дрине.

"Република Српска је за нас подједнако важна као и Србија и због тога смо се у свим нашим активностима увек трудили да пружимо подршку када је она била неопходна. Мислим на подршку коју смо водили кроз кампању `Сачувајмо Републику Српску`, на нашу подршку референдуму у Републици Срспкој, али и на свим кључним питањима која су `Заветници` отварали када се Републици Српској спремала обојена револуција", рекла је Ђурђевићева.

Она је поручила да ће концепт "Заветника" бити и у будућности рад на томе да се створе услови за јединство српског народа и отварање питања јединствене државе.

"Сматрамо да су сви озбиљни народи та своја национална питања већ решили и да нема ниједног разлога да Срби то своје историјско право не остваре. Српски интереси немају алтернативу, а суверенизам нови политички правац", рекла је Ђурђевићева.

Она је истакла да су "Заветници" данас најјача ванпарламентарна политичка организација у Србији и да се надају да ће на наредним изборима добити своје представнике у институцијама државе Србије.

Члан Главног одбора "Заветника" из Републике Српске Никола Вујичић поручио је да "Заветници" дају пуну подршку садашњим властима у Републици Српској у раду који спроводе на очувању и јачању институција Републике Српске.

"Заветници" као покрет који расте и јача у свим српским земљама - у Републици Српској, Црној Гори, Македонији и Србији, биће посвећени очувању и јачању институција Републике Српске у оквиру Дејтонског мировног споразума", рекао је Вујичић.

Свечаној академији која је услиједила послије радног дијела у коме је учествовало више од 500 делегата из Србије, Црне Горе, Републике Српске и дијаспоре, присуствовали су представници Руске Федерације, Кине и Сирије, делегације представника опозиционих партија у Црној Гори, као и Српске партије у Хрватској и чланови "Заветника" из дијаспоре.

Српски сабор "Заветници" је политичка организација званично формирана на Сретење, 15. фебруара 2012. године у току окупљања на барикадама на Косову и Метохији и пружања подршке српском народу да одбрани своја огњишта,и не дозволи успостављање границе између Србије и њене јужне покрајине.

Због околности у којима је покрет настао одабрано је име "Заветници" према Косовском Завјету.

Извор: Срна