latinica  ћирилица
12/02/2017 |  18:16 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Регионалним стамбеним програмом до сада стамбено ријешено 1.000 расељених породица (ВИДЕО)

Од Донатоске конференције Регионалног стамбеног програма у Сарајеву прошло је више од четири године. У БиХ, Хрватској, Србији и Црној Гори овим програмом трајно би требало да буде стамбено збринуто 27 хиљада расељених породица.
Регионално стамбено збрињавање - Фото: РТРС
Регионално стамбено збрињавањеФото: РТРС


Регионални стамбени програм обезбиједио је стамбено рјешење за више од 1.000 расељених породица у четири земље. 2017. је кључна јер је ове године планирана додјела 4.500 станова. У Босни и Херцеговини ће ове године бити обновљено или изградјено 800 кућа и 170 станова.
На прољеће почиње градња објеката у Бањалуци, Броду, Бијељини, Билећи, Власеници, Градишци, Дервенти, Приједору и Фочи.

Током 2017. године у Србији ће бити подијељено преко 1.000 пакета грађевинског материјала, 200 монтажних кућа.Предвиђена је куповина 400 сеоских кућа и изградња још 300 станова међу којима је и изградња стамбеног комплекса у Овчи, у Београду.

Радови на градилиштима двије стамбене зграде у Книну, једне у Бенковцу и дома за старија лица у Глини биће завршени до краја ове године као и на 12 стамбених зграда у Конику, у Црној Гори и дому за старија лица у Пљевљима.
Главни донатор програма је Европска унија , а значајна средства обезбиједиле су владе САД-а, Италије, Њемачке, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, као и друге земље донатори.

Регионалним стамбеним програмом избјегла и расељена лица рјешавају егзистенцијални проблем становања.Од власти у земљама регије очекује се да омогуће интеграцију ових лица у друштво у којем живе .